Közélet

Az árvíz elleni küzdelemről nyílt kiállítás a megyeházán + FOTÓK

Az árvíz elleni küzdelemről nyílt kiállítás a megyeházán + FOTÓK

2014. október 27., hétfő
Az árvíz elleni küzdelemről nyílt kiállítás a megyeházán + FOTÓK
arvizi_vandorkiallitas13_KF

Az utóbbi évtized legnagyobb árvízével szállt szembe az ország 2013 nyarán, melynek munkálatairól vándorkiállítás járta körbe az országot. A tárlatot Szegeden a megyeháza aulájában is megtekinthetik az érdeklődők.

Rekord vízállást mérek tavaly nyáron a Dunán, amely medréből kilépve az eddigi évtized legsúlyosabb hazai árvizet okozta. Június 10-én 891 centiméterrel tetőzött a folyó Budapestnél, ahol már a parlament épületét is veszélyeztette a vízszint. A rendkívüli helyzet példátlan összefogást szült, a hivatalos szervek munkáját civilek tízezrei segítették országszerte: a védekezés munkálatainak, illetve az önkénteseknek állít tiszteletet az a vándorkiállítás, amely hétfő délután Szegedre is megérkezett. "A kiállításnak két része is van: egyrészt az árvízi védekezés munkáját ismerhetjük meg fotók segítségével egészen a kezdetektől a helyreállítási munkálatok befejező szakaszáig. Emellett A Duna másik arca címmel rajzpályázatot is hirdettünk, ahova általános iskolás gyermekek alkotásait vártuk több kategóriában.

Jankovics Marcell

válogatta ki a legjobbakat közülük" - mondta el a tárlat nyitóünnepségén

Berki Imre

, a Katasztrófavédelmi Központi Múzeum igazgatója. A kiállítás egyik legérdekesebb részét azok az életképek adják, melyeket a katasztrófavédelem munkatársai készítettek az árvízi munkálatokról, ezeken jól látszik a közös célért létrejött, páratlan összefogás - tette hozzá.

"A kiállítás célja volt, hogy érzékeltesse azt a küzdelmet, amit a civil szervezetek a rendvédelmi szervek dolgozóival egyetemben tettek meg a települések biztonságáért" - emelte ki Huszár Tibor tűzoltó ezredes. A Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgató-helyettese számokkal is érzékeltette a heroikus küzdelmet: a védekezés során a gátak megerősítésére, ideiglenes védművek kialakítására 10 179 046 homokzsákot és 242 500 köbméter homokot használtak fel, 254 munkagépet, 1092 szállítóeszközt és 338 szivattyút működtettek. Kilenc helikoptert és 573 terepjárót vettek igénybe a rendkívül nehéz körülmények áthidalásához. Varga Márta sajtószóvivő hangsúlyozta: a megyeházán kiállított képsorozat azért is ismerős lehet az itt dolgozóknak, hiszen sokan közülük tavaly nyáron a gátakon dolgoztak a veszély elhárításáért. A kormányhivatal közel félszáz önkéntese Szentendrén és Szigetmonostoron töltötte a homokzsákokat, majd a bajba jutott családok megsegítésére gyűjtést is rendeztek. "Az egész napos ottlétünk során személyesen is megtapasztalhattuk, mi minden kell ahhoz, hogy egy ilyen vészhelyzetben sikeresen helytálljunk. Kell ugyan szaktudás, felszereltség, pontos tervezés, jó idő és összehangolt munka. Amiből azonban a legtöbb kell, az az önzetlenség" - hangsúlyozta Varga Márta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.