Közélet

Akár az ELI is kaphat a 700 milliárd forintos kutatás-fejlesztési támogatásból + FOTÓK

Akár az ELI is kaphat a 700 milliárd forintos kutatás-fejlesztési támogatásból + FOTÓK

2014. október 17., péntek
Akár az ELI is kaphat a 700 milliárd forintos kutatás-fejlesztési támogatásból + FOTÓK
csmh_workshop04_KF

Az Európai Unió elkövetkező hétéves tervezési időszakában, tehát 2014 és 2020 között több mint 700 milliárd forintot kap hazánk kutatás-fejlesztésre és innovációra. Az unió által társfinanszírozott támogatás egyik feltétele azonban, hogy a régió gazdasági és kutatási szereplői javaslatokkal éljenek a nemzeti intelligens szakosodási stratégiába.

A helyi szereplők bekapcsolódását a Csongrád Megyei Kormányhivatal látja el, szeptember közepén már tartottak egy szakmai tanácskozást, ahol a civil szervezetek, kis- és középvállalkozások, oktatási és kutatási intézmények, valamint érdekképviseleti csoportok kitűzték a megye fejlesztésének főbb irányait. A 19 megyei workshopon megfogalmazott és a 700 online kérdőíven beérkezett javaslat alapján elkészült a Nemzeti Intelligens Szakosodási Stratégia, amelyet pénteken Szegeden is bemutattak a kutatás-fejlesztésben és innovációban érdekelt feleknek. Módosító javaslatokat és kiegészítő pontokat még mindig lehetett tenni, amellyel éltek is a helyiek. Csongrád megye kiemelt figyelmet fordít a kutatás-fejlesztésre, az intelligens technológiák terén élen járó tudásrégió - hangsúlyozta

Juhász Tünde

kormánymegbízott. Ilyen területek például a lézertechnológia, a bionika, a szén-hidrogén technológia, a csomagolástechnológia, a vegyipar, az építőipar, a logisztika és a kreatív ipar is. Hozzátette, a Nemzeti Innovációs Hivatal által koordinált fejlesztési irányok várhatóan november közepére a kormány elé kerülnek, ahonnan Brüsszelbe továbbítják a komplett stratégiát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.