Közélet

Akadályokba ütközhet a Tisza-part parkosítása? + FOTÓK

Akadályokba ütközhet a Tisza-part parkosítása? + FOTÓK

2014. október 17., péntek
Akadályokba ütközhet a Tisza-part parkosítása? + FOTÓK
tiszapart_strand_ia

Kutyasétáltató helyet, kerékpározásra és sportoláshoz ideális területet, valamint fürdésre alkalmas szabad strandot alakítana ki a Tisza Park Fejlesztéséért Civil Kezdeményezés a vízi teleptől egészen a Novotel Hotelig. Igen ám, de a tervek nem mindegyike illeszkedik a mederkezelési tervezésbe.

Szeged arculatának legalább annyira meghatározó eleme a Tisza, mint a dóm ikertornyai, a Hősök kapuja, vagy a Móra-múzeumnak otthont adó közművelődési épület. Ahogyan az említett nevezetességeket és egyéb belvárosi területeket rendben tartják, úgy a Szeged főutcájaként emlegetett folyót is illik szépíteni, karban tartani - vallják a Tisza Park Fejlesztéséért Civil Kezdeményezés tagjai. A 2014 januárjában alakult szervezet folyamatosan bővül, lelkes alapítói már tíz éve, hogy felismerték a Tisza-parti aktív szabadidős tevékenységekben rejlő lehetőségeket. "A Tisza a turistáknak képet ad a városról, viszont nem tudják kihasználni a természet közelségét, nem tudnak egy jót biciklizni a parton és nem tudnak vízre szállni sem. A tiszavirágzás országszerte híres esemény, ami idecsábítja az érdeklődőket és a természetfotósokat", mégsem tudják kulturált körülmények között élvezni a jelenséget - mondta

Petrovics Kálmán

, az EDF DÉMÁSZ SZEGED Vízisport Egyesület igazgatója csütörtökön a Szent-Györgyi Albert Agórában. A civil kezdeményezés tagjai a jelenleg kihasználatlan, a Tisza-parti vízitelep és a Novotel Hotel közötti szakasz bozótos állapotán szeretnének változtatni, elsősorban kiépített futópályát, kutyasétáltató helyet, sportolásra, kerékpározásra, napozásra és kirándulásra alkalmas közösségi területet alakítanának ki. A mintegy 10 hektáros terület állami tulajdonban van, a vagyonkezelési feladatokat a dél-alföldi szakaszon az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság látja el, ezért ráépíteni a megfelelő önkormányzati engedélyek nélkül nem lehet, ráadásul a helyzetet megnehezíti, hogy a Tisza Palota erdős tőszomszédságába évekkel korábban beköltöztek a hajléktalanok is. Petrovics nehezményezte, hogy a Foka lezárásával a szegedi oldalon nem maradt szabad strand, pedig több ezer ember élvezte a vízparti fürdőzés és pihenés nyújtotta örömöket. Azt azonban érdemes tudni, árvíz idején ebben a holttérben vet partot a folyó, a tavaszi áradás szúnyogok tanyájául szolgáló bűzös pangó vizet hagy maga után a mederben.

tisza_park_agora06_KF

Ahol folyó szeli ketté a várost, gondot fordítanak a part menti szabadidős lehetőségek megteremtésére, így például Szöulban, vagy Dánia tavainál is találunk erre példát.

Vesmás Péter

Ybl-díjas építész bemutatott néhány látványtervet, mivel lehetne élhetőbbé, izgalmasabbá tenni a kérdéses területet. Elképzelései szerint új vízibástya, hajóállomás és faanyagokból épített játszóterek tarkítanák a folyópartot, de olyan grandiózus terveket is ismertetett, mint a Szegedet és Újszegedet összekötő gyalogos és kerékpárhíd, valamint egy fedett parkoló a klinika soron. "Az emberek szabadidős szokásai az urbanizációval megváltoztak, jellemző a mozgásszegény életmód. Szegednek jók a földrajzi adottságai, a mozgásban gazdag életmódra, a sportkultúrára jó hatással van" - ezt már

Győri Ferenc

, az SZTE JGYPK TSTI Rekreáció és Sportegészségügyi tanszékvezetője tette hozzá. A Tiszasziget felé vezető út kedvező a futóknak és a kerékpárosoknak, sőt, itt rendezték az egykor népszerű Nemzetközi Barátság Maratont is. A folyó a sárkányhajósoknak, kenusoknak és vitorlázóknak ideális terep, a termálvíz a fürdőzőknek, míg a holtágak a horgászat szerelmeseinek nyújt kikapcsolódást. Külföldön bevett dolog, hogy kihasználva a természet közelségét rekreációs és szabadidő parkokat hoznak létre, Szegeden is csak karnyújtásnyira az egészségesebb élet kulcsa. Igen ám, de a Tisza Park Fejlesztéséért Civil Kezdeményezés elképzelései nem mindenben egyeznek meg az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság mederkezelési terveivel. Magyarországon három nagyvárosban, Győrön, Miskolcon és Szegeden felmérték a folyóparti üdülőterületek, s azt vizsgálták, milyen hatással van az árvíz levonulására a beépítettség.

tiszapart03_gs

Tisza-parti víziteleptől a belváros felé tartó szakasz úgynevezett átmeneti zóna, vagyis egy olyan holttér, ami nem vesz részt a folyó hordalékának szállításában, viszont nem lehet felölteni - világosított fel

Kozák Péter

, az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója. A fentebb említett vízibástya és parkolóház nem javasolt beruházások, jelentős visszaduzzasztással járna, akárcsak a hullámtéri üdülőterületek kibővítése. "A Partfürdő beépítése kardinális kérdés. Számos építményt megőrizhetünk vagy felújíthatunk, de ha sűrűn beépítjük, az hordaléklerakódással járhat." A hullámtéri erdőket sem érdemes ritkítani, a különféle fafajok ugyanis árvízvédelmi célokat szolgálnak, felfogják a hordalékot és a hullámverést. Mint mondta, a Tisza alsó szakasza speciális helyzetben van, bármilyen beavatkozás egészen Csongrádig duzzaszthatja a folyót. Azzal minden civil egyetért, hogy a Tisza-part rendbetétele nem kizárólag a városvezetés feladata, az egyetem, a polgárok, valamint a vállalkozások, ki-ki a maga erejéből tehet érte. A Tisza Park Fejlesztéséért Civil Kezdeményezés úgy véli, uniós forrásokból, hazai pályázatok útján nemcsak az emberi erőforrást tudnák fedezni, hanem az építkezések anyagi hátterét is biztosítani tudják.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.