Közélet

A szerb kormányfő határozott fellépést ígér az albán pékségekre támadók ellen

A szerb kormányfő határozott fellépést ígér az albán pékségekre támadók ellen

2014. október 17., péntek
A szerb kormányfő határozott fellépést ígér az albán pékségekre támadók ellen

A szerb hatóságok határozottan fellépnek azok ellen a vandálok ellen, akik a Vajdaság több településén albán tulajdonú pékségeket támadtak meg – jelentette ki Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök a szerbiai közszolgálati televíziónak (RTS) adott interjújában pénteken.

A támadásokat a szerb média reakcióként értékeli a keddi szerb-albán Európa-bajnoki futballmeccsen történt "zászlós" incidensre.

Vucic

ugyanakkor úgy fogalmazott: "Mi nem viselkedhetünk úgy, ahogy az albán provokatőrök, akik azon az estén megpróbáltak zavargásokat kirobbantani, lángra gyújtani Szerbiát, és nyugtalanságot kelteni az egész régióban." Hozzátette, hogy Szerbia minden állampolgárának a vagyonát és biztonságát meg kell védeni, az albán pékségek tulajdonosai pedig "ebben az országban dolgoznak és itt fizetnek adót". A Szerbia–Albánia labdarúgó-mérkőzésen történt incidens után szerda éjjel Vajdaság-szerte ismeretlen tettesek albán pékségekre támadtak. Néhol a kirakatokat törték be, egy helyen pedig fel is gyújtották a boltot. Pénteken hajnalban újra kirakatokat törtek be. A botrányba fulladt keddi belgrádi szerb-albán Európa-bajnoki selejtező mérkőzésen történtek feszültséget okoztak a két ország kapcsolatában. A mérkőzés alatt egy ismeretlen elkövető egy távirányított repülő alkalmatossággal, úgynevezett quadrocopterrel "Nagy-Albániát" ábrázoló zászlót irányított a pálya fölé. A két csapat játékosai között dulakodás tört ki, amibe szurkolók is bekapcsolódtak. A mérkőzést félbeszakították, majd egyórás szünet után végleg lefújták. Szerbiában nem először fordul elő, hogy albán nemzetiségű személyek vagyontárgyait rongálják meg. 2008-ban például, miután Koszovó kikiáltotta függetlenségét Szerbiától, a Koszovó Szerbiáé elnevezésű belgrádi tüntetés után történtek hasonló támadások.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.