Kultúra

A Komszomol és Al Pacino – 65 éve jelent meg a Nők Lapja

A Komszomol és Al Pacino –  65 éve jelent meg a Nők Lapja

2014. október 29., szerda
A Komszomol és Al Pacino –  65 éve jelent meg a Nők Lapja
p_0019

65. évfordulója alkalmából a Somogyi-könyvtár kamarakiállítással kíséri végig a Nők Lapja arculatának változásait, emellett Ruggiero Leoncavallo olasz zeneszerző és zongoraművész halálának 95. évfordulójáról is megemlékeznek.

Mosolygó lányok-asszonyok néznek a derűs jövőbe az 5 éves tervet népszerűsítő fotó-összeállításon a Nők Lapja ötvenes évekbeli lapszámában. A 65 éve, 1949. október 20-án útjára bocsátott hetilap első éveiben még a „Főzzél jobban!” rovat adott konyhai tanácsokat, s terjedelmes cikk hangsúlyozta a „Család, iskola, Komszomol” kapcsolatának fontosságát.

p_0008

A Somogyi-könyvtár kamarakiállítása napjainkig kíséri a Nők Lapja arculatának változásait. A legújabb divatot a '70-es években már színes oldalak mutatják be, akárcsak az úttörő- és KISZ-megmozdulások kavalkádját. Később színre lép Bálint gazda, a vezető újságírók és külső szerzők cikkei alatt pedig Schäffer Erzsébet, V. Kulcsár Ildikó, Fejős Éva, Vass Virág nevét olvashatjuk. Megjelennek a különszámok: a Nők Lapja Konyha, Egészség, Nyár, Psziché és Ezotéria. A tárlók anyagát a korstílust illusztráló címlapok egészítik ki, az 1949-es karácsonyfára rácsodálkozó gyermektől a napszemüvege mögül a hölgyolvasókra áthatóan tekintő Al Pacinóig. A kamaratárlat október 27-től november 20-ig látható a Somogyi-könyvtár második emeletén.

Zenei Album – 95 éve hunyt el Leoncavallo

Ruggiero Leoncavallo olasz zeneszerző és zongoraművész halálának 95. évfordulójáról a Zenei Album sorozat keretében, hangversennyel és kamarakiállítással emlékezik meg a Somogyi-könyvtár. A tárlat megnyitóján a komponista Bajazzók című operájának keresztmetszetét hallhatja a közönség 2014. október 30-án, csütörtökön délután 5 órától a Somogyi-könyvtár első emeleti folyóirat-olvasótermében. Közreműködnek: Pál Tamás, Liszt Ferenc-díjas, kiváló művész Operastúdiójának növendékei. A rendezvény Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár közös szervezésében valósul meg. Az évforduló alkalmából rendezett kamarakiállítás bemutatja Leoncavallo életét, valamint régi plakátok, képek és cikkek segítségével felidézi a Bajazzók szegedi premiereit. A tárlat november 22-ig tekinthető meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.