Közélet

A készülő S3 stratégia a társadalmi egyeztetés szakaszába lépett

A készülő S3 stratégia a társadalmi egyeztetés szakaszába lépett

2014. október 16., csütörtök
A készülő S3 stratégia a társadalmi egyeztetés szakaszába lépett

Mint az már ismeretes, a 2014-2020-as Európai Uniós tervezési időszakban kutatás-fejlesztésre és innovációra (KFI) hazánk várhatóan több mint 700 milliárd forint EU által társfinanszírozott támogatást költhet el. A támogatások folyósításának egyik feltétele, hogy az egyes területi egységek gazdasági és kutatási irányokra szakosodva javaslatokat fogalmazzanak meg, amelyeket egy nemzeti intelligens szakosodási stratégiába (röviden: S3) szükséges foglalni.

Magyarország S3 tervezési folyamatait a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) koordinálja, a tervek megfogalmazásában pedig kulcsfontosságú szerep hárul a megyei kormányhivatalokra. A fejlesztési irányok megjelöléséhez két lépcsőben gyűjt javaslatokat a NIH. A második megyei Workshop-ra, amelynek során még mindig van lehetőség a véleményezésre, holnap délelőtt kerül sor a Megyeháza nagytermében. Az unió elvárása az, hogy a fejlesztési irányokat minden megyében a helyi szereplők széles körének aktív részvételével fogalmazzák meg. A tartós fejlődést eredményező, a jövő innovációival kapcsolatos döntéseket tehát az érintettek bevonásával kell előkészíteni, különös tekintettel az adott térség akadémiai (oktatás és kutatás), üzleti (vállalkozások), kormányzati szereplőire, illetve az innovációt felhasználókra. (magánszemélyek, érdekképviseleti csoportok) A megye fejlesztési irányainak meghatározása érdekében szeptember közepén megyénkben is megrendezték az S3 Megyei Specializációk – Workshop I. fórumot. Ez egyike volt azon szakmai tanácskozásoknak, amelyeket a NIH útmutatásai alapján a kormányhivatalok szerveztek szerte az országban. A 19 megyei workshopon megfogalmazott, valamint a közel 700 on-line kérdőíven beérkezett javaslat feldolgozásával elkészült a Nemzeti Intelligens Szakosodási Stratégia (S3) tervezete. A dokumentumot az un. S3 Megyei Specializációk – Workshop II. megyei rendezvényeken mutatják be a helyi szereplőknek. E találkozók keretében még mindig van lehetőség észrevételeket, módosító javaslatokat tenni. Sőt, a társadalmi egyeztetésre bocsátott tervezettel kapcsolatos vélemény a

s3magyarorszag.h

u weboldalon található on-line felületen keresztül is megküldhető október 17., péntek 12 óráig. Csongrád megyében az S3 Megyei Specializációk – Workshop II. rendezvényt október 17-én, 10 órakor a Csongrád Megyei Kormányhivatal Nagytermében rendezik. (6722 Szeged, Rákóczi tér 1.,). Erre várják mindazokat, akik részt vettek a javaslatok korábbi megfogalmazásában, vagy további javaslatuk van a fejlesztési irányok meghatározására vonatkozóan.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.