Bulvár

A hét finomságai céklából, padlizsánból és csipkebogyóból

A hét finomságai céklából, padlizsánból és csipkebogyóból

2014. október 21., kedd
A hét finomságai céklából, padlizsánból és csipkebogyóból
sef_szakacs

Köztudott, hogy a vitaminbevitel ősszel is fontos. Legutóbbi receptjeinket szezonális alapanyagokból válogattuk össze, ezúttal pedig olyan érdekes és egészséges ételeket kerestünk, mint a cékla, padlizsán és a csipkebogyó.

Cékla krémleves

Először is vegyük a céklát, amelynek sok jótékony hatása van a szervezetre, ráadásul antioxidánsokban gazdag étek. Vérképző hatása a vörösvérsejtek regenerálódását és keletkezését segíti.

Hozzávalók:

- 1 fej lilahagyma - 1 fej nagy cékla - 1,5 dl tejszín - 1 db húsleveskocka - 1 evőkanál méz - bazsalikom - 1 citrom leve - margarin - só - őrölt fehér bors

Elkészítés:

A céklát nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Ha nem akarjuk, hogy ujjaink piros színben tündököljenek, húzzunk fel zacskót. Ezután a lilahagymát kicsi kockákra vágjuk, bele rakjuk egy serpenyőbe és kevés margarinon pároljuk. Mikor a lilahagyma üveges, hozzáadjuk a reszelt céklát és együtt pároljuk tovább még néhány percig. Ízlés szerint fűszerezzük, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje és fél órán át főzzük. Harminc perc után levesszük a tűzről és pépesítjük a céklát. Ezután visszatesszük a tűzre, belecsorgatjuk egy citrom levét, beletesszük a mézet és felforraljuk. Amikor már forr az levesünk folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a tejszínt. Újra forraljuk és már kész is. Pörkölt mandulával tálaljuk.

cekla

Rakott padlizsán

Következő receptünk főszereplője a padlizsán. Rengeteg jótékony hatása van, ásványi sóban gazdag, illetve tartalmaz C és A-vitamint is. Vértisztító hatása segít a koleszterinszint csökkentésében, A-vitamin tartalma pedig a testszövetek megfelelő növekedésében, illetve az egészséges bőr megőrzésében. Íme a recept!

Hozzávalók:

- 3 db padlizsán - 4 dkg vaj - 1 dl étolaj - 15 dkg darált hús - 1 fej vöröshagyma - 1 gerezd fokhagyma - ízlés szerint aprított petrezselyem - ízlés szerint só bors - paradicsompüré - zsemlemorzsa

Elkészítés:

Mielőtt nekikezdenénk, melegítsük elő a sütőnket 200 Celsius-fokra. Megtisztítjuk a padlizsánt és felkarikázzuk, sózzuk ízlés szerint és hagyjuk állni fél órán át. Ez idő elteltével lecsöpögtetjük a padlizsánkarikákat és forró olajban aranybarnára sütjük. Egy másik serpenyőben a vaj felét felolvasztjuk, a hagymát puhára pároljuk benne. Hozzáadjuk a 15 dkg főt húst, a petrezselymet és a paradicsompürét. Ízlés szerint meghintjük sóval, borssal és főzzük még 6-7 percig. A felszeletelt megsütött padlizsánnal kibélelünk egy tepsit, rakunk rá a paradicsom szószos húsból, majd ismét a padlizsán következik még egy réteg hús és végül a padlizsán. A tetejére a maradék vajat és a zsemlemorzsát tesszük és körülbelül 50 percig sütjük.

zoldsegek

Csipkebogyó felfújt

A szezon nagy slágere még a csipkebogyó, tele C-vitaminnal, ami erősíti az immunrendszerünket. Továbbá tartalmaz még A-vitamint, illetve B1-vitamint, ami agyserkentő alkotónak tudható be, hiszen kiváló hatása van az idegrendszerre és a szellemi teljesítményre. A B2-vitamin a táplálékból felszabaduló energia hasznosításában vesz részt, a P-vitamin segíti a C-vitamin felszívódását és a K-vitamin a véralvadás fontos szabályzó tényezője. Utóbbihoz hozzátartozik, hogy elősegíti a máj méregtelenítő funkcióját. Fogyasszunk belőle minél többet, akár lekvár vagy sütemény formájában is!

Hozzávalók:

- 3 db tojás - 6 dkg vaj - 10 dkg zsemlemorzsa - 4 dkg őrölt mandula - 3-4 evőkanál csipkebogyó lekvár - 6 dkg cukor - vaj a tepsi kikenéséhez Öntet: - csipkebogyó lekvár - 3 evőkanál vörösbor - 4 dkg cukor

Elkészítés:

A vajat szoba hőmérsékletűre puhítjuk. Külön választjuk a tojások sárgáját és a fehérjét, majd konyhai robotgép habverőjének segítségével összekeverjük a tojássárgáját, a cukrot és a vajat. Amikor ez kész és szép habos, hozzáadjuk a mandulát, a csipkebogyólekvárt és a zsemlemorzsát. Óvatosan keverjük hozzá a tojásfehérjéből felvert kemény habot is. Miután összedolgoztuk, beletesszük a kikent tepsibe és 30-35 perc alatt megsütjük. Az öntethez forraljuk fel a lekvárt, a cukrot és a vörösbort. Hagyjuk kihűlni.

lekvar2

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.