Írjon nekünk

Egyház

Szeged mellett Szarvason is megkezdte a tanévet a Gál Ferenc Főiskola + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

hittudomanyi_tanevnyito05_gs

Több mint ezer hallgató kezdte meg az idei tanévet a Gál Ferenc Főiskolán, melynek évnyitóján Kiss-Rigó László püspök az egész életen át tartó tanulás és az alázat fontosságára hívta fel a figyelmet.

Jelentős újdonságokkal indult a tanév a Gál Ferenc Főiskolán, augusztustól a szarvasi pedagógiai kar is a Szeged-Csanádi Egyházmegye intézménye immár. „Az ottani ovó- és tanítóképzés hagyományos és megbecsült intézménye legutóbb a Szent István Egyetem keretei között működött, és az ő kezdeményezésükre csatlakoztak a Gál Ferenc Főiskolához. Az egyházmegye nyolcvanöt feladatellátási helyen működtet köznevelési intézményeket, így óvodákat, általános és középiskolákat, tehát fontos a pedagógusok képzése, már csak a saját intézményrendszer számára is. Folytatni szeretnénk azokat a hagyományokat, amelyek Szarvason voltak, és megteremteni azt, hogy a hallgatók a polgári szakmájuk mellett egyházi hivatást is választhassanak” – nyilatkozta portálunknak Kozma Gábor rektor. Hozzátette, a szarvasi intézménnyel egy új nevelési, pedagógiai műhely is létrejött az egyházmegyében.

Újdonság, hogy a Gál Ferenc Főiskola együttműködik a egyházmegye júliusban létrehozott köznevelési intézményével, a Gelsey Vilmos Pedagógiai Intézettel, mely a köznevelésben pedagógiai szakmai szolgáltatásokat biztosít. Szegeden 307 hallgatója van a Gál Ferenc Főiskolának, közülük 119-en most kezdik tanulmányaikat. Kozma Gábor arról tájékoztatott, hogy Szarvason 784-en tanulnak, köztük 252-en első évfolyamon, vagyis az intézménynek összesen 1091 hallgatója van.

A főiskola Klebelsberg termében tartott ünnepélyes tanévnyitón Kiss-Rigó László püspök hangsúlyozta, egy tanév kezdetén tudatosítani kell, hogy az egész élet az állandó tudásban való gazdagodás feladatát is jelenti. Az egész életen át tartó tanulással kapcsolatban megjegyezte, a jó pap is holtig tanul és mégis buta marad mondás arra hívja fel a figyelmet, hogy szükség van az alázatra. Szent Ágostont is idézte, „jobb a helyes úton sántikálva haladni, mint szilárd léptekkel téves irányba tartani”. „A mi egyházi főiskolánk esetében az iránytűnk a hitünk, ami nem egy öncélú dolog. Két feladata van egy főiskolának, nevezetesen hogy a hitet azok számára, akik ezt megkapták ajándékba Istentől, lehetőséget adjon, hogy jobban megismerjék, elmélyítsék és alkalmazzák. Azonban nemcsak a hit területeit vizsgáljuk, hanem a nem teológiai tárgyakat is próbáljuk elmélyíteni, amelynek lényege, hogy ezt nem úgy tesszük, mint bárki más, hanem azzal a többlettel, amit a hitünk jelent” – fogalmazott a megyéspüspök.

Szellemi spirituális összetartó erő híján lévő korban élünk ma, ezért a mai ember kereső ember – fogalmazott a tanévnyitón az Emberi Erőforrások Minisztériuma egyházi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, Hegyi László. „A mai ember keres, hiszen mindaz, amiben eddig hinnie kellett volna, amit az utóbbi évtizedekben, mint világmegváltó célt elé állítottak, érvényét vesztette. A tudomány fejlődése önmagában nem tudja és soha nem is tudta az ember alapvető kérdéseit megválaszolni” – fogalmazott a helyettes államtitkár. Szólt arról is, hogy mintegy húszezer hallgató tanul egyházi felsőoktatási intézményben Magyarországon, ami alig 6%-a az egyetemistáknak. „Ez nem nagy arány, mondhatjuk, de kovásznak, sónak bőven elég” – jegyezte meg Hegyi László. Elmondta, azzal, hogy a szarvasi főiskola is az egyházi intézmény részét képezi, megháromszorozódott a hallgatóinak a létszáma és egy olyan lelki-szellemi központ jött létre, mely fontos pont a Dél-Alföld oktatási térképén.

Az ünnepélyes tanévnyitó után a dómban a Katolikus Egyetemi Lelkészség évkezdő szentmiséjén vehettek részt a hallgatók és a hívek.

Egyház

Erdő Péter: Mindszenty József boldoggá avatása jót tenne a magyar nép lelkének

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Mindszenty József bíboros, esztergomi érsek, Magyarország egykori prímásának mielőbbi boldoggá avatása jót tenne a magyar nép lelkének – mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek szombaton Budapesten, a Hit pajzsa díj átadó ünnepségén.

Tovább olvasom

Egyház

Kiss-Rigó László püspök diakónussá szentelte Kovács Zoltánt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Advent második hetének szombatján, Kiss-Rigó László püspök diakónussá szentelte Kovács Zoltán V. éves szeged-csanádi papnövendéket.

Tovább olvasom

Egyetem

Új-zélandi módszerrel lépnek fel az iskolai problémák ellen

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A Gál Ferenc Főiskolán a resztoratív módszerről tartottak konferenciát hazai és külföldi előadókkal. Már most támogatja a szemlélet elterjesztését az EMMI, de az újabb szabályozások kialakításában sokat segíthetnek a hasonló tanácskozások.

Tovább olvasom

Aktuál