Közélet

Potápi: a legfontosabb feladat a nemzetpolitika új irányának megfogalmazása

Potápi: a legfontosabb feladat a nemzetpolitika új irányának megfogalmazása

2014. szeptember 6., szombat
Potápi: a legfontosabb feladat a nemzetpolitika új irányának megfogalmazása

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár szerint a legfontosabb feladat a nemzetpolitika új irányának megfogalmazása, ezek közé tartozik a támogatáspolitika egyszerűsítése és a pályázati rendszer átalakítása. Minderről a szombaton kezdődött XIII. Kufstein konferencián beszélt, amelyet az ausztriai Felsőpulyán (Oberpullendorf) rendeztek.

Az államtitkár a konferencia résztvevőit köszöntve ígéretet tett, hogy a találkozón elhangzott felvetéseket beillesztik a stratégiai munkába. Ez a tanácskozás azért is fontos, mert az ausztriai magyarok mellett számos európai ország magyar közösségeinek képviselői is itt vannak – emelte ki az államtitkár és hozzátette: a külhoni magyarok közösségeinek vannak speciális helyi problémáik, de az őket foglalkoztató alapkérdések, függetlenül attól, hogy melyik országban élnek, ugyanazok. Vagyis az identitás megőrzés, a nyelv és kultúra generációkon való átadása.

Pótápi Árpád János

az MTI kérdésére elmondta: a cél a nemzetpolitikai támogatási rendszer egyszerűsítése, és a meglévő források ésszerűbb felhasználása, valamint a pályázati rendszer újragondolása. "Azt szeretnénk elérni, hogy a magyarországi uniós pályázatokat már a határon túli magyar közösségek, vállalkozók is megpályázhassák.” Ezzel nagyobb létbiztonságot teremthetnénk a helyi magyar gazdaságoknak és a fiatalok számára is nagyobb perspektívák nyílnának. A találkozón, amelynek aktualitását az első világháború kitörésének százéves évfordulója adja, felolvasták

Sebastian Kurz

osztrák külügyminiszter köszöntő szavait, aki az első női Nobel-díjas osztrák írónő,

Bertha von Suttner

Le a fegyvert! című, híres könyvére utalva úgy fogalmazott: ez a kérés sajnos semmit sem vesztett aktualitásából.

Semjén Zsolt

miniszterelnök-helyettes képviseletében

Csallóközi Zoltán

kabinetfőnök köszöntő beszédében úgy fogalmazott: a világháború kitörésének századik évfordulóján az a feladatunk, hogy megemlékezzünk a hősökről és az áldozatokról egyaránt, akik így foglalhatják el méltó helyüket a történelemben. Kiemelte: az évfordulón tiszta lapot kell nyitni, az egyik fő keresztény értéket képviselve meg kell bocsátani ellenfeleinknek. Az MTI kérdésére a kabinetfőnök elmondta: a nemzetérdek miatt a sorskérdéseket állandóan életben kell tartani, és beszélni kell róluk, ezért különösen fontos a Kufstein-konferencia. Nem szabad hagyni, hogy az emigrációban élő polgárok eltávolodjanak az anyaországtól, hanem kölcsönösen segíteniük kell egymást az otthoniakkal. A tanácskozáson bemutatták az Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetségének frissen megválasztott elnökét,

Hollós Józsefet

is. Közleményében az új elnök örömének adott hangot, hogy a magyar kisebbség e rendezvénnyel nemcsak életjelet ad magáról, hanem a tanácskozáson résztvevők ismét megvitatják a Magyarországon kívül élők identitás- és integrációs problémáit.

Deák Ernő

, a Nyugat-Európai Országos Magyar Szervezetek Szövetségének elnöke megnyitó beszédében szintén a megbékélés jegyében elmondta: el kell jutnunk az egymásra mutogatás helyett a beismerésig, csak így közelíthetnek a népek igazán egymás felé. Az 1990 óta kétévente megrendezett Kufstein Tanácskozások az ausztriai magyarság kiemelkedő eseménye. A találkozón a nyugati és a kárpát-medencei szórvány magyarság képviselői gyűlnek össze. A Felsőpulyán tartott idei konferencia a Háború és béke címet viseli és központi témája az első világháború kitörésének százéves évfordulója. Mindazonáltal a szórványmagyarságot leginkább foglalkoztató kérdések, az identitás, a megmaradás, a magyar nyelv és az oktatás témáiról is mindig szó esik. Idén húsz országból több mint 250 résztvevő jött el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.