Bulvár

Öregedést lassító gént fedeztek fel amerikai kutatók

Öregedést lassító gént fedeztek fel amerikai kutatók

2014. szeptember 9., kedd
Öregedést lassító gént fedeztek fel amerikai kutatók
gyumolcslegy

Amerikai biológusok öregedést lassító gént azonosítottak, amely ha aktiválták, 30 százalékkal meghosszabbította a gyümölcslegyek életét.

A kutatás eredményei nagy jelentőségűek a betegségek kialakulásának és az öregedésnek a késleltetése terén - írták a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem (UCLA) kutatói a Cell Reports című sejtbiológiai szaklapban megjelent tanulmányukban. "Kimutattunk, hogy ha a bélben vagy az idegrendszerben aktiváljuk az AMPK gént, az öregedési folyamat az adott szervben lelassul. A felfedezés azért fontos, mert az emberi élettartam megnövekedése miatt vélhetően szükséges, hogy az egyes szerveket megvédjük az idő romboló hatásától" - mondta

David Walker

, az UCLA biológusa. Az AMPK gén akkor jön működésbe, ha a sejtek energiaszintje alacsony. A gént az ember hordozza, de nem gyakori, hogy nagy aktivitást mutat - mondta Walker. A gyümölcslégy jó kísérleti modell, mert teljes génkészletét leírták már, és egyenként tudják a géneket ki- vagy bekapcsolni. Az AMPK gén olyan folyamatot hoz működésbe, amely "kitakarítja a régi, károsodott sejtalkatrészeket". Ez az autofágiának nevezett művelet megóvhatja a sejteket a további károktól. A

Matthew Ulgherait

doktorandusz vezette kutatás kimutatta, hogy az AMPK beindítása felgyorsította a "sejtszemét" kitakarítását. Sok idegrendszeri eredetű betegség összefügg azzal, hogy az agyban fehérje halmozódik fel. "Úgy véljük, az egyes öregedéssel összefüggő betegségek egyenként való tanulmányozása helyett lehetséges az öregedés folyamatát lelassítani és ezzel a kórok fellépését késleltetni" - mondta Walker.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.