Közélet

Önkormányzat 2014: kötelező az impresszum a választási szórólapokon, plakátokon

Önkormányzat 2014: kötelező az impresszum a választási szórólapokon, plakátokon

2014. szeptember 28., vasárnap
Önkormányzat 2014: kötelező az impresszum a választási szórólapokon, plakátokon

Kötelező a választási kiadványokon, szórólapokon, plakátokon és sajtótermékeken feltüntetni az azokat kiadó jelölt vagy jelölőszervezet nevét, amelyik szervezet ezt nem teszi meg, az jogsértést követ el.

A szavazás napja előtti 50 napos kampányban a választási kiadványokat engedély és bejelentés nélkül lehet előállítani és terjeszteni, de azokon minden esetben szerepelnie kell az impresszumnak. A választási eljárásról szóló törvény szerint választási plakátnak számít - tartalmának megfelelően - a falragasz, a felirat, a szórólap, a vetített kép, az embléma, annak méretétől és anyagától függetlenül. A médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvény szerint a sajtótermékeken is fel kell tüntetni a szerkesztésre és kiadásra vonatkozó legfontosabb adatokat, így a kiadó nevét, székhelyét, a kiadásért, illetve a szerkesztésért felelős személy nevét. A választási bizottságok elé kerülő ügyekben - az általános gyakorlat szerint - a testületek jogsértést állapítanak meg az impresszum hiánya miatt, és határozatban marasztalják el a kampányanyag készítőit. Ez azonban - mivel gyakran nehéz bizonyítani, ki az anyag készítője - a jogsértő megnevezése nélkül történik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.