Közélet

NVI: kevesebb jelölt indul az önkormányzati választáson

NVI: kevesebb jelölt indul az önkormányzati választáson

2014. szeptember 23., kedd
NVI: kevesebb jelölt indul az önkormányzati választáson

Hat és félezerrel kevesebb jelölt indul az október 12-i önkormányzati választáson, mint négy éve, a nemzetiségi jelöltek száma pedig háromezerrel kevesebb - mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke keddi, budapesti sajtótájékoztatóján.

Tájékoztatása szerint az ország 3177 települése közül 3174-ben lesz voksolás, egy településen jelölt hiányában elmarad a polgármester-választás, egy településen az egyéni listás választás és egy településen sem polgármester-, sem képviselő-testületi választást nem lehet tartani jelöltek hiányában. Október 12-én 8 millió 180 ezer választópolgár - köztük 41 400 első választó - 10 351 szavazókörben adhatja le voksát. Az első választók sárga emlékkártyát vehetnek át a szavazókörökben. A voksoláson a keddi adatok szerint 7 főpolgármester-jelölt indul, az egyéni listás, egyéni választókerületi és polgármesterjelöltek száma 59 416, a megyei választókerületekben 2090 jelölt indul. A nemzetiségi jelöltek száma 12 215. Mint mondta, 2010-ben 66 050 jelölt indult az önkormányzati választáson, a nemzetiségi voksoláson pedig 15 568. A legtöbb egyéni listás jelöltet Mezőkovácsházán és Kunmadarason (45-45) regisztrálták, a legtöbb, 13 polgármesterjelölt Tápióságon indul a posztért. A legtöbb nemzetiségi jelölt Nyírmadán van, 25. Az NVI adatai szerint a kitűzött 2715 települési nemzetiségi választásból 2162-t tudnak megtartani, a többi jelölt, vagy a névjegyzékben szereplők hiánya miatt elmarad. A legtöbb, 170 választás a romáknál marad el, a német nemzetiségnél 140, a románnál 106 települési választást nem tartanak meg. A ruszin és szlovén nemzetiség azonban minden települési szintű választását meg tudja tartani, ahol a Nemzeti Választási Bizottság a névjegyzékben szereplők száma alapján kitűzte a választást. A kitűzött 64 területi (megyei) nemzetiségi választásból 60-at lehet megtartani, Zala és Vas megyében a német, Győr-Moson-Sopron megyében a szlovák, Bács-Kiskun megyében a román nemzetiség területi szintű választása marad el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.