Gazdaság

Növénynemesítő állomást adtak át Szegeden + FOTÓK

Növénynemesítő állomást adtak át Szegeden + FOTÓK

2014. szeptember 2., kedd
Növénynemesítő állomást adtak át Szegeden + FOTÓK
dow_seeds08_gs

Génmódosítás nélkül végez kukorica-, napraforgó- és repcenemesítést a Dow AgroSciences Magyarország Kft., melynek most átadott szegedi állomásán huszonegy szakember dolgozik.

„Három fő csapat van az állomáson, a kukorica és a napraforgó nemesítő, valamint a termeltetési és a hibrideket előállítók” – részletezte az állomás bemutatásán

Gulyás Gergely

. A bejáráson elhangzott, az állomáson úgynevezett embriómentést is végeznek, amivel lerövidíthető a nemesítési folyamat, egy tél alatt akár három generációt is fel tudnak nevelni, így könnyebben tudják előállítani az új hibrideket a piac számára. Gulyás Gergely kukoricanemesítő portálunknak elmondta, az első keresztezésekről általában 8-10 év munka szükséges a hibridek kinemesítéséhez, ezért is törekszenek a folyamat rövidítésére, hogy minél gyorsabban tudjanak reagálni a piaci igényekre.

Erdei Imre

ügyvezető igazgató arról tájékoztatott, hogy a Dow AgroSciences multinacionális amerikai vegyipari vállalat növényvédőszer és vetőmag kutatással és kereskedelemmel foglalkozik. „A szegedi állomás a vetőmagfejlesztési programunknak a fontos állomása. A jelenleg huszonegy fős állományt bővíteni kívánjuk, ez a lehetőségeinktől függ” – tájékoztatott a Dow AgroSciences Kft. ügyvezetője a 600 millió forint értékű beruházás átadóján, ahol 3300 négyzetméteres növénynemesítő állomást épített fel a SZILK területén. A beruházás költségeinek a felét európai uniós forrásokból fedezték. A növénynemesítő állomás átadóján

Botka László

polgármester ismertette, hogy a szegedi logisztikai központ 45 hektáros területét több mint tíz évvel ezelőtt kapta meg a magyar államtól a szegedi önkormányzat. Korábban ott repceföld volt, mára minden telket értékesítettek, jelenleg több mint egy tucatnyi cég van a központban, és a Dow Seeds Kft. munkatársaival együtt 630-an dolgoznak a területen. Még 1997-ben alapították a GlobalLog Kft.-t azzal a céllal, hogy létrehozza és üzemeltesse az M5, illetve M43 autópályák bevezető szakasza mellett elhelyezkedő 46 hektáron fekvő Szegedi Ipari Logisztikai Központot, más néven SZILK-et.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.