Bulvár

Növeli az autizmus kockázatát a testvérek közötti kis korkülönbség

Növeli az autizmus kockázatát a testvérek közötti kis korkülönbség

2014. szeptember 26., péntek
Növeli az autizmus kockázatát a testvérek közötti kis korkülönbség

Növekszik az autizmus kockázata annál a gyereknél, aki testvére születése után egy éven belül fogant - állapította meg egy amerikai kutatás.

Az egy évnél később fogantakhoz képest ezeknél a gyerekeknél 150 százalékkal nagyobb volt az esélye annak, hogy autizmust diagnosztizálnak. Ha nem volt semmilyen egyéb rizikófaktor, akkor a legbiztonságosabb távolság az előző szülés és a következő fogamzás között kettő-öt év között volt. Az ötéves időszak után azonban 30 százalékkal újra nőtt az autizmus esélye, és tízéves korkülönbség 40 százalékkal fokozta a kockázatot. "Eredményeink újabb bizonyítékkal szolgálnak arra, hogy a születés körüli környezeti tényezőknek szerepe van az autizmusban" - idézte a The Daily Telegraph a Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry című gyermekpszichiátriai szaklapban megjelent tanulmány vezető szerzőjét,

Alan Brownt

, a Columbiai Egyetem munkatársát. Elmondta: nem világos, hogy a korkülönbség közvetlenül okozza-e a kockázat növekedését, vagy a problémát más tényező okozza, ami az anyákat a kis korkülönbséggel való gyermekvállalásra ösztönzi. A Columbiai Egyetem kutató több mint hétezer, 1987 és 2005 között Finnországban született gyermek adatait elemezte. A gyerekek egyharmadánál diagnosztizáltak autizmust. Figyelembe vették a szülők és az idősebb testvérek életkorát és a korábbi pszichiátriai zavarokat is. Azt találták, hogy a testvére születése után egy éven belül fogant gyerekeknél volt a legnagyobb az autizmus kockázata. Az autizmus az agyi működés alapvető fejlődésterületeket érintő, egész életen át tartó zavara, amely a társas viselkedés, a kommunikáció, a képzeleti működés és a rugalmas gondolkodás zavarában jelentkezik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.