Közélet

NFM: megfelel az uniós szabályoknak a nemzeti mobilfizetési rendszer

NFM: megfelel az uniós szabályoknak a nemzeti mobilfizetési rendszer

2014. szeptember 11., csütörtök
NFM: megfelel az uniós szabályoknak a nemzeti mobilfizetési rendszer

A kormány álláspontja szerint a nemzeti mobilfizetési rendszerre vonatkozó magyar szabályozás tiszteletben tartja a szolgáltatásnyújtás és a letelepedés szabadsága uniós alapelveit, az uniós szabályoknak mindenben megfelel - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) az MTI megkeresésére csütörtökön.

A tárca válaszában felidézte: az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárás keretében vizsgálja a nemzeti mobilfizetési rendszerre vonatkozó magyar szabályozást. Július 11-én indoklással ellátott véleményt küldött Magyarországnak, amelyben a Nemzeti Mobilfizetési Zrt.-nek a nemzeti mobilfizetési rendszer működtetésében betöltött szerepéről, a korábbi rendszerhez képest bevezetett jogszabályi változások indokairól és a megtett intézkedések arányosságáról várja a magyar kormány tájékoztatását. A kormány válaszol a Bizottság levelére - tájékoztatott az NFM. A kormány célja a mobilfizetés egységes platformjának létrehozásával, hogy egységes műszaki és jogi feltételekkel széles körben megvalósítsa egyes közszolgáltatások mobilfizetési értékesítésének komplex rendszerét, elősegítve ezzel a meglévő szolgáltatások továbbfejlesztését és újak bevezetését - közölte a minisztérium. A tárca szerint az új szabályozás garantálja, hogy a mobilfizetést igénybe vevő felhasználók elérhető áron férjenek hozzá a szolgáltatásokhoz. A rendszerhez kapcsolódni kívánó viszonteladók számára pedig nyílt hozzáférést teremt az értékesítéshez, ezáltal is biztosítva a versenyt a viszonteladói piacon. A július 1-jén megindult nemzeti mobilfizetési rendszer pozitív gyakorlati tapasztalatokkal szolgál, és visszaigazolta a jogalkotói szándékot - áll az NFM írásos válaszában. Az Európai Bizottság az uniós kötelezettségszegési eljárás második szakaszát jelentő "indoklással ellátott vélemény" formájában felszólította Magyarországot, hogy tegye meg a megfelelő intézkedéseket az uniós jogszabályoknak való megfelelés érdekben. A magyar hatóságoknak két hónap áll rendelkezésükre ahhoz, hogy a felszólításra megfelelő választ adjanak, ellenkező esetben az Európai Bizottság keresetet indíthat Magyarország ellen az Európai Unió Bíróságán. Július 1-jétől országosan egységes mobilrendszeren - a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. és szerződött partnerein - keresztül lehet fizetni a parkolásért és az autópálya használatért. A Nemzeti Mobilfizetési Zrt. (NMFR) létrehozását és elindulását a nemzeti mobilfizetési rendszerről szóló törvény és annak végrehajtási rendelete határozza meg. Első működési szakaszában az NMFR a parkolási közszolgáltatás és az autópálya-használati díj mobilfizetéses értékesítését biztosítja.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.