Közélet

Munkahelyek teremtése is cél Felsővároson

Munkahelyek teremtése is cél Felsővároson

2014. szeptember 29., hétfő
Munkahelyek teremtése is cél Felsővároson
kivandorlas02_gs

Új munkahelyek teremtését szorgalmazza Szegeden, így Felsővároson is Manga Ákos, a 17-es körzet képviselőjelöltje és Kothencz János, a Fidesz-KDNP és L.É.T. Egyesület polgármesterjelöltje a kerületben.

Országos problémává vált, hogy a munkavállalók nagy része külföldön keres munkát vagy már kinn dolgozik. Szeged sem kivétel ez alól, sokan mennek az országhatáron kívülre dolgozni jobb, biztosabb megélhetést keresve.

Kothencz János

, a Fidesz-KDNP és L.É.T. Egyesület polgármesterjelöltje csapatával a munkahelyteremtést és a vállalkozói réteg támogatását tűzte ki egyik céljának.

Manga Ákos

képviselőjelölt a 17-es körzetben az új munkahelyeket elengedhetetlennek tartja. „Különös hangsúlyt kell fektetni a munkahelyteremtésre, mert ez mindennek az alapja. Az önkormányzat ugyan próbálta fellendíteni az idegenforgalmat, vendéglátást, de ha nincs rá fizetőképes kereslet, akkor mit sem ér. Márpedig ha az nincs, akkor lehet itt bármilyen fesztivál, meg akármilyen és akárhány csillagos fürdő, ha az emberek nem tudják megfizetni, akkor nem fognak elmenni. A legalapvetőbb pont, amire oda kell figyelnünk, az a munkahelyteremtés. Utána jöhet bármi: szépíthetjük a környezetet, lehetnek fesztiválok” – fejtette ki a képviselőjelölt. „Egy település jövője azon múlik, mennyire erős a helyi gazdaság, mennyire tudja szolgálni a helyi vállalkozók érdekeit az önkormányzat a maga intézkedéseivel, mennyire képes segítséget nyújtani. A munkahelyteremtésnek két útja van: a helyi vállalkozók és a kormányzati háttér” – hangsúlyozta Kothencz János.

Munkahelyteremtés és adókedvezmények

Ahogy Kothencz János polgármesterjelölt a terület bejárásakor megfogalmazta: „Elengedhetetlen a munkahelyteremés a körzetben, ezáltal a fiatalok elvándorlásának megakadályozása is biztosítva lesz. Ehhez helyi adókedvezmények, önkormányzati tulajdonú ingatlanok biztosítását vállalja majd a városvezetés” – mondta. Hozzátette, új szemlélettel kell nekilátni a helyi gazdasági környezet alakításához. Szeged és környező városrészeinek gazdasági újjáépítését a helyi vállalkozói réteg megerősítésével, a kormánnyal együttműködve kell kezdeni. Tisztán kell látni, hogy a helyi gazdaság fejlesztése nem oldható meg saját forrásból, ehhez szükséges a kormányzati együttműködés, ami a jelenlegi városvezetésnek – lássuk be – nem megy.

Külföldön dolgozó szegediek

Nem nehéz olyan fiatalt találni, aki külföldön képzeli el a jövőjét vagy már kinn is dolgozik és csak hazalátogat Szegedre. Zoltán is ilyen fiatal, lassan 3 éve él és dolgozik Németországban. Először egyedül ment ki, majd a párja is követte, aki egy multinacionális cégnél dolgozott vezető pozícióban, mégis elhagyta hazáját, és – ahogy lapunknak elmondta – nem bánta meg. „Közel három éve dolgozom Berlinben. Én az adott országban külföldi vagyok, egy bevándorló, így körülbelül ugyanannyit vagy valamivel többet tudok keresni, mint itthon, de megéri. Sokkal biztosabb minden és az életkörülmények meg az emberek hozzáállása is jobb a dolgokhoz. Ez is sokat számít a pénz mellett. Ha az ember elmegy dolgozni, akkor akár 10- 20 évet is lehúzhat egy helyen, nem kell attól tartania, hogy mikor küldik el. Nyilván az embernek először lejjebb kell adnia, én sem a szakmámban dolgozom, de ha valaki dolgozni szeretne, akkor talál munkát. Én itthon nem találtam és a magyar mentalitás sem jó. Szegeden az álláskeresők nem nagyon találnak munkát, mert nincs” – árulta el tapasztalatait Zoltán. Hozzátette, nagyon jó érzés az, hogy amikor vásárolnak, nem kell azon gondolkozniuk, hogy mit vegyenek meg, min spóroljanak. Ha hazautaznak látogatóba, az olyan, mintha a múltba jönnének vissza.

kivandorlas01_gs

A környéken élő Margit (51) arról számolt be Manga Ákosnak, hogy már 3 éve nem talál munkát, pedig már szinte bármit elvállalna, csak dolgozhasson. Mint elmondta, ahhoz már idősnek tartja magát, hogy külföldön próbáljon szerencsét, de ha fiatalabb lenne, néhány évre biztosan elhagyná Magyarországot egy jobb munkalehetőség miatt.

Nem lehet válogatni a munkák között

„Elmegy a sok fiatal, mert nincs munka. Ha pedig mégis akad valami, akkor kevés a fizetés. Ez azért van, mert az álláshirdetők jóval kevesebben vannak, mint a munkakeresők. Az embernek muszáj elvállalnia egy munkát 80 000 forintért, mert nincs lehetősége válogatni, jobbat úgysem kap. Ha nem vállalja el, akkor azt mondják neki, hogy el lehet menni, majd elvállalja ennyiért más. Túlkínálat van álláskeresőkből. Ezen változtatni kell” – mondta Manga Ákos képviselőjelölt. Hozzátette, a borfesztiválon volt olyan kiállító, aki arról számolt be neki, hogy úgy látja, Szeged nem fejlődik és a többi város elhúz mellette. „Ezt egy külsős ember jegyezte meg nekem. Egy borász, aki évente egyszer látogat a városunkba, de a fesztiválok miatt járja az országot, és van összehasonlítási alapja” – tette hozzá a kormánypártok és a L.É.T. által támogatott képviselőjelölt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.