Közélet

MNB: a jegybanki vezetők jótékony célra ajánlják fel alapítványi tiszteletdíjukat

MNB: a jegybanki vezetők jótékony célra ajánlják fel alapítványi tiszteletdíjukat

2014. szeptember 12., péntek
MNB: a jegybanki vezetők jótékony célra ajánlják fel alapítványi tiszteletdíjukat

Az MNB-alapítványok jegybanki tisztségviselői közhasznú tevékenységet folytató civil szervezeteknek utalják át tiszteletdíjukat jótékony célokra - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken az MTI-vel, egyben arról is tájékoztattak, hogy ki melyik szervezetnek utalja át tiszteletdíját.

Az MNB azt is megerősítette, hogy s közölte, hogy az MNB nem vesz részt az Országgyűlés költségvetési bizottságának szeptember 15-re összehívott ülésén, ezt ismételten azzal indokolják, hogy a jegybank független a kormánytól, egyúttal független az ellenzéki pártoktól és a pénzpiaci lobbiktól is, és "törvénytelen eljárásban továbbra sem vesz részt" . A jegybank pénteki közleményében kiemeli: továbbra is minden, jogszabályban meghatározott beszámolási kötelezettségének eleget tesz. Ennek keretén belül beszámol a jegybank tevékenységéről az Országgyűlés gazdasági bizottságának, valamint rendszeresen tájékoztatja a nyilvánosságot. Emellett működését folyamatosan ellenőrzi az Állami Számvevőszék, munkatársai jelenleg is vizsgálatot folytatnak az MNB-nél. Az MNB úgy fogalmaz: "annak ellenére, hogy a Magyar Nemzeti Bank a jegybanki eszközrendszert és forrásokat - elsődleges céljának és alapvető feladatainak veszélyeztetése nélkül - továbbra is az átlátható és fenntartható gazdálkodás elvének érvényesítésével működteti, egyes politikai pártok, élükön a jegybank közjót szolgáló tevékenységét sikertelenül megkérdőjelező Magyar Szocialista Párttal, valótlan állításokkal vádolják a jegybank vezetését". A jegybank visszautasítja "az MSZP, többek között

Burány Sándor

képviselő hamis állításait, miszerint a jegybanki vezetők alapítványi tisztségük révén jelentős tiszteletdíjat vesznek fel". Ezzel kapcsolatban a jegybank kifejti: az MNB-nek a nemzeti intézmények körében betöltött jelentősége és szerepe különös felelősséggel jár. E felelősségvállalást szem előtt tartva az MNB döntéseit minden esetben a jegybank működési rendjét meghatározó külső és belső szabályoknak megfelelően hozza meg, feladatai végrehajtása során - független intézményként - csak a jogszabályoknak van alárendelve. Az MNB közpénzből gazdálkodik, döntéseivel - így például alapítványai létrehozatalával - az MNB közvagyont, nemzeti célokat szolgáló közösségi vagyont teremt. A magyar jegybank társadalmi felelősségvállalási programjának legfontosabb céljai és eszközei megegyeznek más európai jegybankok felelősségvállalási stratégiáival. E programnak a jegybanki munkavállalókra vonatkozó része ugyancsak megegyezik számos más európai központi bank stratégiájával. Oktatási, illetve rekreációs központtal rendelkezik például a német, az angol, a belga, a portugál, az osztrák, a cseh, a lengyel és a román jegybank - írja az MNB. Hozzáfűzi azt is, hogy az elmúlt évtizedekben a magyar jegybank tulajdonába közel két tucat ingatlan tartozott, amelyek közül hetet üdülési, rekreációs célra használtak. Ezt az üdülőhálózatot a jegybank korábbi vezetése 2009-ig felszámolta, vagyis az MNB jelenleg egy képzési és szabadidő központtal rendelkezik. A jegybank egyben tételesen közölte azt is, mely jegybanki vezető mely szervezetnek utalja át alapítványi tiszteletdíját. Ebből kiderül többek között, hogy Matolcsy György elnök az Összefogás az Államadósság Elleni Alapnak, és a Minden Gyerek Lakjon Jól! alapítványnak, Balog Ádám alelnök pedig szintén az államadósság elleni alapnak, valamint a Szent Erzsébet Szeretetotthon Alapítványnak ajánlja fel tiszteletdíját.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.