Sport

Megalakulása 95. évfordulóját ünnepli a Szegedi Vasutas SE + FOTÓK

Megalakulása 95. évfordulóját ünnepli a Szegedi Vasutas SE + FOTÓK

2014. szeptember 20., szombat
Megalakulása 95. évfordulóját ünnepli a Szegedi Vasutas SE + FOTÓK
SZS20140919_szvse_95_unnepseg_001

Péntek este ünnepélyes keretek között idézték fel a fennállása 95. évét töltő Szegedi VSE múltjának legfontosabb momentumait a klub egykori és jelenlegi vezetői, sportolói.

Az eseményen

Kremser Péter

ügyvezető kifejtette, a 19. és 20. századok fordulóján Szeged az ország második legnagyobb városaként, illetve élelmiszeripari központként minden adottság birtokában volt ahhoz, hogy prosperáló település legyen. A helyi sportélet is igazolni látszott ezt a tézist. Érdekes példa erre, hogy itt rendezték a világ első hivatalos női versenyét egy 1883-as úszóviadal révén. Egy másik különlegesség, hogy a gimnáziumi tanulmányait a városban töltő

Tapavicza Momcsilló

az 1896-as athéni olimpián három sportágban is helyezést ért el, így birkózásban, súlyemelésben és teniszben. Az idilli állapotnak az 1914-ben kitört I. világháború vetett véget, amelynek első éve során a kor kiemelkedő szegedi futballcsapata, a SZAK minden játékosa elesett a fronton, vagy fogságba került. A világégés lezárulta után, 1919. június 21-én jelent meg a Délmagyarország korabeli számában a hír, miszerint megalakult a Szegedi Vasutas Sportegyesület. Az ügy pikantériája, hogy a klub alapítását az a Magyar Labdarúgó-szövetség hagyta jóvá, amely szervezet székhelye a Tanácsköztársaság berendezkedését követő Budapesten állt, míg a SZVSE a francia megszállás alatt álló, voltaképpen az – Algyővel, Kiskundorozsmával és Tápéval egyetemben – egy másik országhoz tartozó Szegedet tudta otthonának. A különös jogi kérdés ugyanakkor nem zavarta a vasutasokat abban, hogy első hivatalos mérkőzésükön 2-1-re legyőzzék a Nyomdászok (később Alsóvárosi MÁV) együttesét. Sőt, 1924-ben első bajnoki aranyérmét is megnyerte a klub. Ekkorra a labdarúgók mellett megalakult az úszók és a tornászok, 1930-ban pedig a lövészek szakosztálya is. A SZVSE először 1941-ben jutott fel az NB I-be, de egy idény után azonnal ki is esett onnan. Az 1942/43-as szezonban toronymagasan megelőzve a teljes másodosztályú mezőnyt aztán ismét visszajutott a csapat az élvonalba. 1944 februárjában nevet változtatott az egyesület, és 1956 decemberéig bezárólag szerepelt Tisza SZVSE-ként, Szegedi Lokomotívként, majd Szegedi Törekvésként is.

SZS20140919_szvse_95_unnepseg_014

Az ünnepségen Kremser Pétertől

Halász Antal

vette át a szót, aki 1959-ben került aktív futballistaként az egyesület kötelékeibe. Tíz évig erősítette a gárdát, majd 1973-ban a vasutas szakszervezet felkérésére lett a klub elnöke. Első feladatai közül legfontosabb a sportlétesítmény felújítása volt, így a központi gáztüzelés, a tornacsarnok, a szálloda és az ahhoz tartozó öltözők kialakítása, illetve a lelátó átépítése. Az 1975 és 1989 közötti időszakban erre mindre sor is került, amiben ugyanakkor nagy segítséget jelentettek a sportolók eredményei. A SZVSE az ország vasutas egyesületeinek rangsorában a 4. helyen állt. 1975-ben 9 szakosztályában 406 igazolt versenyző öregbítette a szegediek hírnevét, 808 pártoló tag pedig pénzügyi támogatásával segítette a szervezetet, amelyet Halász Antal egészen 1995-ig irányított vezetőként. „Nagyon viharos időszak volt az elmúlt hét év. Persze, előtte is sokat kellett küzdenie a vezetőknek, a sportolóknak és a közösségnek egyaránt, hogy ma itt lehessünk” – fogalmazott a Szegedi VSE jelenlegi elnöke,

Szokol Lajos

. „Amikor 2007-ben átvettem az egyesület irányítását, az volt az akkori és egyben jelenlegi városvezetés terve, hogy a SZVSE-pályát megszünteti, cserébe használhatjuk a SZEOL-pályát öt évig. Ennek ellenálltunk, talán több százan, ha nem több ezren. Ma a SZVSE-pálya jobb állapotban van, mint 2007-ben volt” – tette hozzá. A jelenről szólva kitért rá, napjainkban 600 sportoló viseli a vasutasok színeit négy szakosztályban, atlétikában, birkózásban, labdarúgásban és tájékozódási futásban. „A jövőnk az, hogy szeretnénk a létesítményt megújítani. Úgy gondolom, a mostani sportfinanszírozási rendszerben erre lesz is lehetőségünk. Az az elképzelésünk, hogy ez a stadion Szeged egyik ékszerdoboza legyen, az edzőinknek pedig, akik jelenleg sokszor társadalmi munkában végzik a feladataikat, egy önálló életpályát nyújtsunk anyagi szempontból is, amiért a gyerekekkel foglalkoznak. Szakosztályaink közül az atléták, a birkózók és a tájékozódási futók a legjobbak a városban és a megyében egyaránt, utóbbiakat az ország három legjobbja között tartják számon immár húsz éve” – mondta el az elnök.

SZS20140919_szvse_95_unnepseg_002

Az eseményen a Szegedi VSE egykori vezetői és sportolói, illetve jelenlegi aktív tagjai mellett tiszteletét tette a 95 éves egyesület előtt három, a Fidesz-KDNP és a L.É.T. Egyesület által támogatott képviselőjelölt is, így

Kohári Nándor

a 7-es,

Sipos Attila

a 14-es és

Manga Ákos

a 17-es választókerületből. Az ünnepi programok szombaton is folytatódnak. Délután 14.30-tól a klub eredményességéhez tevékenyen hozzájáruló sportolókat és vezetőket jutalmazzák a Kossuth Lajos sgt. 74/c szám alatti sportlétesítményben, majd a felnőtt futballcsapat játssza soros bajnoki mérkőzését az újonc Tiszasziget ellenében. A találkozóra a belépés ezúttal ingyenes. Este 20 órától nosztalgia bulit tartanak a volt kisbakter étteremben. Az 1500 forintért megváltható jegyek egy belépő italt és „retró” zsíros kenyereket is magukban foglalnak. A rendezvényen a jubileumra emblémázott pólót is árusítanak a 95 év emlékére, az ebből befolyó bevételt pedig az egyesület utánpótlás sportolóira fordítják. A szervezők minden érdeklődőt szívesen látnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.