Közélet

Továbbra is a legjobb hazai egyetemként tartják számon az SZTE-t

Továbbra is a legjobb hazai egyetemként tartják számon az SZTE-t

2014. szeptember 17., szerda
Továbbra is a legjobb hazai egyetemként tartják számon az SZTE-t
DSC_2122

Továbbra is az SZTE a legjobb hazai egyetem - legalábbis a QS World University Rankings legfrissebb kutatása alapján. A tegnap nyilvánossá vált adatok szerint a Tisza-parti universitas itthon az élen, míg a közép-európai egyetemek között a kilencedik helyen végzett.

A brit QS felmérése a világ közel háromezer egyetemét vizsgálja, felállítva egy listát a legszínvonalasabb hétszáz felsőoktatási intézményről. Az összehasonlítás alapja egy online felmérés, amelynek révén a világ több tízezer neves oktatója, kutatója mondhat véleményt az általa művelt tudományterületen az egyetemekről úgy, hogy az élbolyba tartozóként hazájából 10, országa határain túlról 30 intézményt jelöl meg. Az eredmény összegzésekor figyelembe veszik a tudományos publikációkat, az oktató-hallgató arányt, a külföldi hallgatók számát, illetve a későbbi munkáltatók elégedettségi indexét egyaránt. A listán mindig is előkelő helyezést ért el a Szegedi Tudományegyetem, amely idén ugyan - a többi hazai felsőoktatási intézményhez hasonlóan - rontott egy picit értékeléséből, még mindig a legjobb hazai felsőoktatási intézménynek minősül.

DSC_2129

"A Szegedi Tudományegyetem a tegnap nyilvánosságra került adatok szerint az 551-600. közötti helyek egyikért nyerte el, így listavezetője a hazai intézményeknek, illetve a közép-európai egyetemek rangsorában a kilencedik helyen végzett. Két cseh, két lengyel és négy osztrák egyetem előzte csupán meg" – mondta el az eredmény kapcsán meghirdetett sajtótájékoztatón

Pál József

. Az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese kiemelte: az előkelő helyezés nagy büszkeség annak tudatában, hogy a ranking a legnívósabb nemzetközi egyetemeket is versenyeztette. Összehasonlításképp: ötven olyan egyetem van csak az Egyesült Államokban, melynek költségvetése meghaladja a teljes magyar felsőoktatásra fordított keretet. Nem csak egyetemeket, de különböző tudományterületeket, tudományágakat is felmér a QS ranking, melyben szintén jó eredményeket mutathat fel az SZTE. A szegedi bölcsészkar a tegnap közzétett listán 181. lett, modern filológia kategóriában pedig a legjobb 150 között végzett. Az SZTE-t követő, 601-650. közötti kategóriában az ELTE és a Debreceni Egyetem szerepel, illetve a 700+ kategóriában a Budapesti Corvinus Egyetem képviseli hazánkat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.