Írjon nekünk

Közélet

Kothencz: Nem lehetőség, hanem kötelesség a vállalkozások felkarolása! + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

vallalkozok_talalkozoja10_gs

„Nem lehetőség, hanem kötelesség együttműködni a helyi gazdasági szereplőkkel” – közölte Kothencz János polgármesterjelölt egy belvárosi vállalkozói fórumon, ahol a munkahelyteremtés fontosságát hangsúlyozta.

A belváros kettősségére hívta fel a figyelmet a vállalkozói fórumon Magyar László, a 11-es körzet Fidesz-KDNP-L.É.T. által támogatott önkormányzati képviselőjelöltje. Mint elmondta, Szeged jelképei a belvárosi régi házak, melyekben több generáció óta élnek családok, akiknek a problémáival foglalkozni kell. Ezen felül az üzlethelyiségek bérlőivel is szükséges kiemelten foglalkozni, amit nem tesz meg a regnáló városvezetés. „A jelenlegi helyzet fenntarthatatlan, közösen kell egy működőképes konstrukciót kidolgoznunk” – jelentette ki hozzátéve, Kothencz János választási programjában külön foglalkozik a helyi vállalkozók felkarolásával és például a üzlethelyiségek bérleti díjának csökkentésével. Magyar László hozzátette, jelenleg egy felmérést készít arról, hogy milyen fejlesztéseket szeretnének a város szívében élők. Kilenc pontban összegezte a Belvárost érintő feladatokat, ezek rangsorolására kéri fel a lakosságot.

„A jelenlegi városvezetés nem működik együtt a helyi gazdasági szereplőkkel, Botka László lepattintja őket, pedig partnerségre van szükség” – szögezte le Kothencz János, a Fidesz-KDNP és a L.É.T. Egyesület polgármesterjelöltje a fórumon. Szegeden a legfontosabb megoldandó feladatnak a munkahelyteremtést nevezte, mint elmondta, a regisztrált munkanélküliek száma 7000, de valójában sokkal több embernek nincs munkája. „Nem lehet nem partnerként kezelni azokat, akiknek a munkahelyteremtésben kiemelkedő szerepük van” – közölte, hozzátéve, hiába van a közmunkaprogram, bajban van a város. „Ha nem jönnek Szegedre tartós munkahelyet teremtő beruházások, akkor a 7000 munkanélküli száma drasztikusan növekedni fog, ezért is szükséges cselekedni” – mondta.

vallalkozok_talalkozoja03_gs

Kothencz elmondta, a 2014-2020-as európai uniós költségvetési ciklusban a GINOP-os forrásokat lehet például a vállalkozásfejlesztésre fordítani, és a kormányzattal való partneri együttműködés fontosságát is hangsúlyozta. Kijelentette, reális 200 milliárd forintnyi forrást Szegedre hozni, és tenni kell azért, hogy a város ne üresedjen ki. „Miközben minket kritizálnak, hogy mit ígérünk meg államtitkárokkal karöltve Szegednek, addig a regnáló városvezetés nem tud ajánlani semmit. A polgármester mögött már jóformán párt sincsen, Gyurcsány Ferenccel kénytelen összefogni” – jegyezte meg Kothencz.

Úgy értékelte, az önkormányzat ingatlankezelő cégének, az IKV Zrt.-nek meg van kötve a keze, pedig mintegy 500 üresen álló lakás van városszerte és üres üzlethelyiségből is sok, melyek hasznosítása fontos feladata lesz az önkormányzatnak. Választási programjából példaként elmondta, a most induló és munkahelyeket teremtő vállalkozásoknak ingyen vagy jelentős kedvezménnyel lehetne odaadni az üzleteket, melyek hasznosításának számtalan módja van. Ha a helyi vállalkozóknak jól megy, akkor a lakosoknak is jobb, hiszen munkát, biztos megélhetést kapnak, ezért nem lehetőségnek, hanem kötelességnek nevezte a vállalkozók felkarolását. Szerinte, egy törődő városvezetésnek nem a feladata, hogy megmondja, mit tegyenek a vállalkozók, hanem azt is kötelessége megkérdezni, hogy miben segítheti az ő boldogulásukat.

vallalkozok_talalkozoja11_gs

A fórumon Magyar László tiszteletbeli szegedi vállalkozóvá fogadta Lehrner Lórántot, az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatóját, aki a jelenlévőknek elmondta, hogy akárcsak Győrnek, Szegednek is érdemes lenne kihasználnia az államhatárok közelségét. Emlékeztetett, Románia már tagja az Európai Uniónak, míg Szerbia esetében több határon átnyúló pályázati lehetőség is van, melyet kihasználhatnának a szegedi gazdasági szereplők. Szólt az ELI lézeres kutatóközpont és mellé tervezett tudáspark adta lehetőségekről, illetve arról, hogy az ideköltöző kutatók és családtagjaik is is igénybe fogják venni a helyi szolgáltatásokat.

Kommentek

Közélet

Sokallják a bor árát, ezért a fesztivál helyett trafikban veszik meg

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Szempont a minőség, de nem minden áron – véli a Szegedi Borfesztivál közönségének egy része.

Tovább olvasom

Hírzóna

Már több mint 540 kilométeren van árvízvédelmi készültség

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A Tisza vízgyűjtőjén a hét első három napján területi átlagban is igen jelentős csapadék hullott.

Tovább olvasom

Hírzóna

Díjakat osztottak a szegedi építésügyi konferencián

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Az egykori szegedi városi főmérnökről elnevezett elismerést ezúttal négyen kapták.

Tovább olvasom

Aktuál