Írjon nekünk

Egyetem

Konfuciusz Intézetek Napja: egy cseppnyi Kína Szeged belvárosában

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

DSC_3486

A kínai kultúrát hivatottak népszerűsíteni világszerte a Konfuciusz Intézetek, melyek most ünnepelték alapításuknak tizedik évfordulóját. Szegeden egyik nem titkolt céljuk, hogy hogy szerves részét képezzék a város kulturális életének.

„Mint a kultúra misszióját terjesztő intézmény, feladata is, hogy bemutatkozzon a Konfuciusz Intézet. Ezzel együtt a fenntartónk, a Kínai Nyelvoktatási Tanács (Hanban) a világon mindenütt megünnepli tízéves fennállását, nincs ez másként Szegeden sem” – mondta el Mohr Richárd, az SZTE Konfuciusz Intézetének magyar igazgatója. A Dugonics téren a Konfuciusz Intézetek Napján igyekeztek bemutatni a mai modern Kínát is, de a zenés-táncos produkciókkal is készültek a szervezők, játékos kínai nyelvoktatást is tartottak a kung-fu bemutató mellett. A nagyszínpadon és a téren felállított sátrakban interaktív és játékos oktató feladatok várták az érdeklődőket, meg lehetett ismerkedni az illemtannal és a kalligráfiával is.

„Mindannyiunkban vannak téves elképzelések azzal a világgal kapcsolatban, amit nem ismerünk, így Magyarországon is, de azt tapasztalom, hogy rengeteget fejlődtünk az elmúlt 10-15 évben. Ezzel együtt még ma is sokan mondják, hogy Kínában gyártanak mindent, és ami onnan jön az gagyi és olcsó. Ez természetesen messze nem igaz. Azt sem szabad elfelejteni, hogy egy kontinensnyi méretű ország Kína, így igen változatos, eltérő népek és tájegységek jellemzik, amit a közös nyelv és kultúra összetartott” – magyarázta. Kérdésünkre Mohr Richárd elmondta, a Szegeden élő kínaiak egy része kifejezetten keresi az SZTE Konfuciusz Intézettel a kapcsolatot, de ezen a téren az igazgató szerint még van mit fejlődni.

Hozzátette, az elmúlt két évben létrehozták az intézetet, megalapozták az oktatást, kialakították az intézményi kapcsolatokat és az egész rendszert integrálniuk kellett a Szegedi Tudományegyetem szervezetébe. Eddig mintegy ötven kínai hallgatót segítettek abban, hogy a városba érkezzen. „Most egy új feladat előtt állunk: szegedivé kell válnunk, be kell épülnünk a város kulturális szövetébe” – hangsúlyozta Mohr Richárd.

A Konfuciusz Intézet, mint a kínai állam non-profit oktatási és kulturális nemzetközi intézményhálózata 2004-ben jött létre. 2004-2013 között a Kínai Nyelvoktatási Tanács (Hanban) felügyeletével 440 Konfuciusz Intézet és 646 Konfuciusz Tanterem alakult a világ 120 országában és területén. Európa 37 országában 149 Konfuciusz Intézet található, ebből négy Magyarországon. Ezek egyike a Szegedi Tudományegyetem és a Shanghai Nemzetközi Tanulmányok Egyetem által közösen alapított SZTE Konfuciusz Intézet, amely 2012 őszén, Magyarországon másodikként nyitotta meg a kapuit.

Kommentek

Egyetem

Gyógyszerésztudományi területen az SZTE a legjobb hazai egyetem

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A legjobb vidéki felsőoktatási intézményként szerepel a Szegedi Tudományegyetem az Academic Ranking of World Universities 2019-es listáján. A világrangsorban a legjobb ezer intézmény közé került az SZTE. A gyógyszerésztudományi listán hazai viszonylatban az első, a világrangsorban a 151-200. helyen áll. Kommentek

Tovább olvasom

Egészség

Egészségszűrésre várják a lakosságot a szegedi Rotary klubok

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Szombaton, az újszegedi Rotary Tanösvény-Gergő ligetben.

Tovább olvasom

Egyetem

A munkaerőpiaci igényekhez igazodnak az SZTE képzései

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Idén hat százalékkal többen kezdik meg tanulmányaikat.

Tovább olvasom

Aktuál