Közélet

Kínai halászlé is főtt a szegedi halfesztiválon + FOTÓK

Kínai halászlé is főtt a szegedi halfesztiválon + FOTÓK

2014. szeptember 6., szombat
Kínai halászlé is főtt a szegedi halfesztiválon + FOTÓK
halfesztival06_ia

A rakpart munkálatai miatt a Partfürdő mellett ezúttal a Széchenyi tér adott otthont a tiszai halfesztiválnak. Városunk legnagyobb gasztronómiai ünnepén tettünk egy sétát a bográcsok között, a jól megszokott szegedi ízek mellett igazi különlegességekre is bukkantunk.

A borongós-esős időjárás ellenére is családok ezrei fordultak meg szombaton a Nemzetközi Tiszai Halfesztiválon, melynek idén a Partfürdő, illetve - a rakpart helyett, mivel ott az árvízvédelmi rendszer felújítása történik - a Széchenyi tér adott otthont. Előbbi helyszínen az amatőr- és mesterszakácsok saját recept alapján készíthették el az ebédet, míg utóbbi inkább a fesztiválhangulatról gondoskodott zenével, kézműves termékek vásárával, italokkal és ínyenc falatokkal. Már a Torontál térről csábították az illatok az arra sétálókat, hiszen késő délelőttől több mint százan gyújtottak a bográcsok alá. Külön standdal készültek a nagyobb helyi vállalkozások, cégek, politikai pártok, emellett többen családjukkal, barátaikkal váltottak főzőhelyet.

Megyesi Zoltán

már tegnap nekiállt a mai halfőző munkálatainak, szinte egész éjszaka az alaplé elkészítésével fáradozott, hogy vendégeinek friss étel jusson a tányérba. A szakács már kiérdemelte a Szeged Örökös Halfőzője titulust, illetve a halfőzők országos bajnokságán is részt vett. Mint mondta, ő azon amatőrök közé tartozik, akik halból készítik a halászlevet. Kérdésünkre, hogy mi a titka városunk nagybecsű, immáron

Magyar Értéktárba is besorolt

étkéhez, úgy válaszolt: sok idő, türelem, valamint magyar paprika és hal.

Szegeden is szerették a káposztás halászlevet

halfesztival07_ia

Egészen különleges halászlébe botlottunk a SZTE Konfuciusz Intézet standjánál, akik hagyományok kínai recept szerint készítették el az ételt. "Ahogy a tavalyi évben, úgy idén is savanyított káposztás halászlevet készítettünk, amely nagyon közkedvelt Kínában, és nagy örömünkre itt Szegeden is" - mondta el

Zhang Xuemeit

, a Konfuciusz Intézet vezetőnője.

Mohr Richárd,

a szegedi intézet vezetője szerint a kínai recept nem sokban különbözik a hazaitól: először egy halászléalapot készítenek, melyhez felhasználják az állat nem fogyasztható részeit. Miután elkészült, az alaphoz egy kis savanyított káposztát tesznek, majd hozzáfőzik a halat is, melyet kínai fűszerekkel ízesítenek. A végeredményt portálunk munkatársa is megkóstolhatta, különleges íze a kínai csípős levesek és a jól ismert halászlé között helyezkedik el. Este a Széchenyi téren a Lords of Gravity csapata szórakoztatta a közönséget kosárlabda akrobata műsorával, valamint a Miss Alpok Adria Nemzetközi Szépségverseny és Csongrád Megye Szépe Verseny döntőjét is megtekinthették.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.