Kultúra

Kiállítás nyílt Prágában a Heydrich elleni merénylet elkövetőiről

Kiállítás nyílt Prágában a Heydrich elleni merénylet elkövetőiről

2014. szeptember 17., szerda
Kiállítás nyílt Prágában a Heydrich elleni merénylet elkövetőiről

Bátrak arca címmel rendkívül nagy érdeklődésre számot tartó kiállítás nyílt szerdán a prágai Hradzsinban: a tárlat a Richard Heydrich, a nácik által létrehozott és megszállt egykori Cseh Protektorátus (1939-1945) helytartója ellen 1942 májusában merényletet elkövető cseh ejtőernyősökről készült eddig ismeretlen fényképeket és tárgyakat mutat be.

A fényképek 1941 végén és 1942 elején Londonban készültek, ahol a 19 ejtőernyőst a legnagyobb titokban a prágai bevetésre felkészítették. A mintegy hetven fekete-fehér fotót

Bohumil Vrbícek

készítette, aki a 2. világháború idején a különleges egység fogorvosa volt. A felvételek negatívjait több mint hetven éven át őrizte a Vrbícek család, amelytől tavaly szerezte meg azokat a prágai hadtörténeti múzeum. Az Antropoid-csoport legismertebb tagjai

Jan Kubis

és

Jozef Gabcík

, akik a merényletet elkövették. Közös fényképeik most láthatóak első ízben. A tárlatot még a megnyitó előtt

Milos Zeman

cseh államfő is megtekintette, mégpedig

Jaroslav Klemes

nyugalmazott tábornok kísértében, aki a csoport egyetlen élő tagja, de a prágai bevetésben végül is nem vett részt. A fotók zömét a hamisított protektorátusi igazolványok számára készítették. Néhány pecsétes és pecsét nélküli hamisított igazolvány a tárlaton is látható. "Rendkívüli képekről van szó, amelyek jól dokumentálják, hogyan készültek az ejtőernyősök a protektorátusi bevetésre. A képek az akkori hangulatot adják vissza és az események több, eddig ismeretlen részletét is tisztázzák" - nyilatkozta Alex Knízek, a hadtörténeti múzeum igazgatója a megnyitón. A kiállításon az ejtőernyősök számos személyes dolga is megtekinthető. Látható például Gabcík szvettere, Kubis zakója és nyakkendője - nagy valószínűséggel ezeket a ruhadarabokat viselték a merénylet elkövetésekor. Ugyancsak ki van állítva az a speciális ejtőernyős ruha is, amelyet a megmentett régi ruhák darabjai alapján rekonstruáltak. A fényképeken és a kiállított tárgyakon kívül a látogatók külön paneleken a 19 ejtőernyős személyes történetével is megismerkedhetnek. A londoni cseh kormány által küldött ejtőernyősök 1942. május 27-én Prágában merényletet követtek el Heydrich ellen, aki sebeibe belehalt. Ezt követően rendelték el a nácik június 10-én Lidice, majd két hét múlva Lezáky teljes megsemmisítését. A lakosokat agyonlőtték, illetve koncentrációs táborba vitték. Az ejtőernyősök a prágai pravoszláv templom kriptájában bújtak meg, s több napi harc után 1942. június 18-án ott végeztek velük a nácik. A cseh történészek között mai napig tartó éles vita van arról, hogyan kell értékelni a merényletet. Az egyik oldal szerint olyan rendkívüli hősi tett volt, amellyel a csehek beírták magukat a náciellenes harcba, míg a másik oldal azt állítja, hogy Eduard Benes akkori csehszlovák vezető politikailag elhibázott döntéséről van szó, amely előrelátható, így felesleges áldozatokat és terrort eredményezett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.