Kultúra

Két éve hunyt el a Tévémaci alkotója + VIDEÓ

Két éve hunyt el a Tévémaci alkotója + VIDEÓ

2014. szeptember 3., szerda
Két éve hunyt el a Tévémaci alkotója + VIDEÓ
foky_otto_mti

Éppen ma két éve, hogy Mirr-Murr kandúr, a Tévémaci és Misi Mókus "apukája" eltávozott. Videókkal emlékezünk Foky Ottóra.

Foky Ottó

1927-ben született Sárhidán. Rajz iránti szenvedélye már a főiskolai évek alatt megmutatkozott, később tanítóként képregényekkel és rajzolt figurákkal illusztrálta a tananyagot diákjainak. Kollégái tanácsára módosított pályát, a Magyar Iparművészeti Főiskolán diplomázott díszlet- és bábtervező szakon. 1956 és 1962 között a Pannónia Stúdióban tervezőként dolgozott, többek között

Imre István

filmjeiben működött közre. A hetvenes évektől dolgozott a magyar animáció nagy alakjain, mint Mirr-Murr kandúron, A legkisebb Ugrifülesen vagy Makk Marcin, ugyancsak ekkor született meg a Tévémaci is. A Gyarmati utcában szervezett műteremnek nem csak bábukészítője, hanem vezetője is volt.

A fürdős, a bújós, a könyves maci. Itt az összes Tévémaci!

http://www.youtube.com/watch?v=3ni2vwbr4v4&list=PLA591CDBD53F584C1

A tévémaci a Magyar Televízió esti mese szignálja volt, a kisfilm Foky alkotása 1964-ből

Több száz mesét, gyerekfilmet és tévéfilmet rendezett és tervezett, így a Gyilkosság nokedlival, az Ezüst majom, a Babfilm, vagy a Süsüke, a sárkánygyerek című sorozatot. A rendszerváltás azonban a magyar animáció és vele a bábfilmgyártás halálát is jelentette, az állami támogatás nagyrészt megszűnt. Foky hatvanévesen nyugdíjba vonult, a Magyar Televízió sem bízott rá több megrendelést. A Tévémaci apukáját 1964-ben Munkácsy-díjjal, 1970-ben Balázs Béla-díjjal, 1982-ben pedig kiváló művész kitüntetéssel jutalmazták.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.