Közélet

Kartellgyanúsnak találják az alföldi szőlőfelvásárlást a szocialisták

Kartellgyanúsnak találják az alföldi szőlőfelvásárlást a szocialisták

2014. szeptember 7., vasárnap
Kartellgyanúsnak találják az alföldi szőlőfelvásárlást a szocialisták

Az MSZP arra szólítja fel a kormányt, hogy azonnal vizsgálja ki, miért ajánlanak a felvásárlók "megalázóan alacsony árat" a szőlőtermelőknek az alföldi területeken, a Gazdasági Versenyhivatal pedig indítson vizsgálatot a kartellgyanú miatt.

Gőgös Zoltán

elnökhelyettes és

Király József

Bács-Kiskun megyei elnök vasárnap az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írja, hogy az alacsony árajánlatokat az utóbbi napokban maguk a gazdák jelezték és ezt az újsághirdetések is bizonyítják. Véleményük szerint a helyzet azért érthetetlen, mert az "egyébként helyes" importkorlátozás miatt a szőlő árának az elmúlt évihez képest emelkedni kellene. Ezt támasztja alá a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának termésbecslése és árprognózisa is, amely szerint 90 forint az elfogadható minimális ár - hangsúlyozzák. Hozzáteszik, hogy Európában a kedvezőtlen időjárás miatt is jelentős áremelkedés várható. A két politikus kijelenti: az is teljességgel elfogadhatatlan, hogy a hírek szerint az állami tulajdonban lévő Tokaj Kereskedő Ház szintén 60 forintos bruttó felvásárlási árral jelentkezett. Megfogalmazásuk alapján azt gyanítják, hogy "a felvásárlók az olasz import nyereségcsökkenését aljas módon a szőlőtermelők kárára akarják kompenzálni".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.