Írjon nekünk

Kultúra

Kamaratárlat és közönségtalálkozó a Somogyi-könyvtárban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

hervay_gizellaKamaratárlat nyílik a Somogyi-könyvtárban Hervay Gizella költő emlékére, emellett Balatoni István fotográfus képeiből nyílik tárlat, vendégül látják gróf Nádasdy Borbála írónőt, illetve tizenkét dühös ember is tiszteletét teszi a bibliotékában.

Hervay Gizella költő, író, műfordító, Szilágyi Domokos erdélyi magyar költő, író, műfordító, irodalomtörténész első felesége nyolcvan éve, 1934. október 14-én, Makón született. A Somogyi-könyvtár kamaratárlattal tiszteleg az írónő emléke előtt.

Hervay Gizella Zilahon érettségizett, színművészeti főiskolára járt, majd a Kolozsvári Bolyai egyetemen szerzett diplomát. Romániai lapok, folyóiratok, kiadók munkatársa volt, tanított, majd 1976-ban Magyarországra települt. Volt férje, majd fia elvesztése pótolhatatlan veszteséget jelentett számára. 1982. július 2-án önkezével vetett véget életének.

Költészete a személyes kapcsolatok belső világának, erőterének titokzatos mozgásait, alakváltozását kutatja. Személyes tragédiája a legsötétebb tónusú lírához vezeti el tehetségét, olyan csúcsokhoz-mélységekhez, amelyek Vörösmarty Mihály, Vajda János, Ady Endre, Juhász Gyula rokonává teszik költészetét. Az „ahogy érkeztem úgy megyek haza / lehajtott fejű napraforgó…” (Isa por és homu párban) című kiállítás 2014. október 2- 23-ig látható a Somogyi-könyvtár második emeleti kölcsönzőjében.

Zene-Kép-Zene – Balatoni István fotókiállítása

Október 1., a zene világnapjának tiszteletére rendez kiállítást Balatoni István vegyész, amatőr zenész és fotográfus képeiből a Somogyi-könyvtár. Az alkotó 2009 óta foglalkozik fényképezéssel. Kedvenc témája a zene: koncerteken ellesett pillanatképek, a muzsika hangulatainak képi megjelenítése, az előadók ábrázolása. A fotókiállítás kiegészül a Somogyi-könyvtár zenei témájú könyveivel, amelyek különféle stílusokat (klasszikus zene, népzene, minőségi könnyűzene) mutatnak be.

A zene világnapját 1975 óta Yehudi Menuhin hegedűművész és az UNESCO zenei tanácsának felhívására ünnepeljük október 1-jén. A kiállítást október 2-án (csütörtökön), 17 órakor Ferenczy Áron nyitja meg. Közreműködik Szirtes Edina Mókus hegedűművész. A tárlat október 27-ig tekinthető meg a Somogyi-könyvtár folyóirat-olvasótermében.

Ízes élet – vendég: Gróf Nádasdy Borbála

A Somogyi-könyvtár vendége lesz október 7-én, kedden délután fél 5 órától gróf Nádasdy Borbála írónő. Önéletrajzi kötetei (Zagolni zabad?, A szabadság zaga, Maradni zabad!) után, 2012-ben jelent meg Ízes élet című, anekdotákkal fűszerezett szakácskönyve.

A szerző a történelmi Nádasdy-család leszármazottja, 1957-ben hagyta el Magyarországot. Ausztriában filmszerepeket játszott, majd Párizsban elismert balettmesterként tartották számon. Jelenleg is a francia főváros közelében él. Köteteivel 2009 óta jelen van az Ünnepi Könyvhéten. Művei igen népszerűek az olvasóközönség körében. Sajátos „történelemóráival”, könyvbemutatókkal járja az országot. A program az Országos Könyvtári Napok keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

Tizenkét dühös ember a Somogyiban – közönségtalálkozó

Reginald Rose Tizenkét dühös ember című drámájának rendhagyó, szegedi bemutatója előtt október 8-án, szerdán délután 5 órakor a Somogyi-könyvtár első emelet folyóirat-olvasótermében közönségtalálkozót tartanak. Vendégek az előadás szereplői és színpadra álmodói közül: Fekete Gizi (színművész), Kosztolányi József (egyetemi docens), Forrai Miklós (ügyész), Ragány Zoltán (ügyész), Németh György Attila (egyetemi hallgató), Hegedűs István (bíró), Magyarossy József (ügyvéd), Nyéki Tamás (helytörténész), Tajti Gabriella (produkciós vezető), Barnák László (rendező). A beszélgetést vezeti: Gortva Tamás a Radnóti Miklós Gimnázium tanára

Szegeden egy 16 éves fiút vádolnak apagyilkossággal, sorsáról hamarosan dönt a bíróság, de ezúttal nem a városi törvényszéken vagy az ítélőtáblán, hanem a Szegedi Nemzeti Színházban. Tizenkét esküdtnek kell egyhangú döntés hoznia, hogy a fiú bűnös vagy sem.

Reginald Rose: Tizenkét dühös ember című drámáját rendhagyó módon nem színészek, hanem jórészt bírók, ügyészek, joghallgatók játsszák, de a feszültség ugyanaz, az igazságnak most is ezer arca van. Hiába tűnik egyértelműnek az ügy, az esküdtek mégis összecsapnak, vitáznak, akár Henry Fonda és társai az 1957-es mozifilmben.

Barnák László rendezése különleges élményt ígér, az Őszi Kulturális Fesztivál keretében tartott október 15-ei bemutatóra és a többi előadásra. A Szegedi Tudományegyetem és a Szegedi Nemzeti Színház közös produkciója országosan egyedülálló kezdeményezés.

Kultúra

Kezdődik a Szent Gellért Fesztivál Szegeden

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Immár tizenkettedik alkalommal szervezik meg a vértanú püspök ünnepéhez kapcsolódóan.

Tovább olvasom

Hírzóna

Változatos programokat kínálnak a kulturális örökség napjai Szegeden

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

A műemléképületek máskor a nagyközönség elől elzárt részeibe is bepillanthatnak az érdeklődők.

Tovább olvasom

Hírzóna

Folklór divatshow-t rendeznek Mórahalmon

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Érdekes programnak ígérkezik.

Tovább olvasom

Aktuál