Közélet

Ismét új gazdasági minisztere van Szerbiának

Ismét új gazdasági minisztere van Szerbiának

2014. szeptember 3., szerda
Ismét új gazdasági minisztere van Szerbiának

Jóváhagyta a szerbiai gazdasági kamara korábbi elnökének kinevezését gazdasági miniszterré a belgrádi parlament szerdán; az utóbbi évek kormányaiban egyetlen gazdasági vagy pénzügyminiszter sem töltötte ki hivatali idejét, mindegyiket idő előtt leváltották, vagy lemondott - írja az MTI.

Zeljko Sertic

, az új miniszter - a legnagyobb szerb párt, a Szerb Haladó Párt tagja -

Dusan Vujovicot

, a Világbank egykori közgazdászát váltja ezen a poszton, aki eddig a pénzügyi tárcával együtt felügyelte a gazdaságit is, miután az előző pénzügyminiszter váratlanul lemondott. Sertic kinevezését a 250 fős törvényhozás 178 tagja támogatta, négyen ellenezték. Az új gazdasági miniszter legfontosabb feladata a több mint 500 veszteséges állami vállalat privatizációjának levezetése lesz. A folyamatnak a jövő év végéig le kell zárulnia. A szerbiai privatizációs ügynökség a múlt hónapban tette közzé azoknak a veszteséges vállalatoknak a listáját, amelyeket eladásra kínál. A szóban forgó vállalatok évente mintegy egymilliárd eurós veszteséget okoztak a büdzsének az állami támogatások miatt, illetve ezek a cégek összesen körülbelül 90 ezer embert foglalkoztatnak, hasznot azonban nem termelnek. A szerb állam a veszteséges vállalatok eladásával igyekszik csökkenteni a várhatóan 8,3 százalékot is elérő GDP-arányos deficitet, illetve a köztartozás mértékét, amely elérheti a bruttó hazai össztermék 73 százalékát is. A 2000-es évek óta mindegyik kormány "a szőnyeg alá söpörte" a privatizáció ügyét, attól tartottak ugyanis, hogy a munka nélkül maradó dolgozók tüntetésekbe, zavargásokba kezdenek. Az ország anyagi helyzete azonban nem teszi lehetővé a további halogatást - hangsúlyozták politikusok és gazdasági szakértők is az utóbbi néhány hónapban, főleg a márciusi előre hozott választások óta. Szerbia gazdasága egyébként a várt növekedés helyett az idén zsugorodik az országot sújtó tavaszi árvizek miatt. A szerb hazai össztermék a várt 1 százalékos növekedés helyett nagy valószínűséggel 0,5 százalékkal csökken.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.