Közélet

Iskolakezdés gyereksereggel és rendőri forgalomirányítással + FOTÓK

Iskolakezdés gyereksereggel és rendőri forgalomirányítással + FOTÓK

2014. szeptember 1., hétfő
Iskolakezdés gyereksereggel és rendőri forgalomirányítással + FOTÓK
isklolakezdes02_gs

Rendőrök és polgárőrök segítik a diákok közlekedését Szeged-szerte az iskolák környékén. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság ezúttal is bűn- és balesetmegelőzési kiadványokkal, programokkal készül a tanévre, az általános iskolásoknak például munkafüzetet készítettek az ORFK felkérésére.

A szokásos iskolakezdési forgalommal, rendőri jelenléttel kezdődött a tanév a Szegedi Madách Imre Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolánál, ahol idén is rendőrök és polgárőrök segítik az iskolások átkelését az úttesten. A 2014/2015-ös tanévben országosan 760 ezer általános iskolás van, közülük 98 600 elsős. Szakiskolában 106 000, speciális szakiskolában 8200, gimnáziumban 188 000, szakközépiskolában pedig 205 000 tanuló kezdi meg tanulmányait.

M. Toronykőy Márta

alezredes, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály vezetője arról tájékoztatott, hogy egészen az óvodás kortól az egyetemistákig bezárólag vannak programjaik. A legkisebbeknek az Ovizsaru programot kínálja a rendőrség, ami a nagycsoportosokat készíti fel az iskolakezdésre, jelenleg megyénk 12 településén összesen 19 intézményben. „Az általános iskolás programok közül kiemelkedő a több mint húszéves DADA, melyet a gyerekek életstílusához igazodva megújítottak. Csongrád megye 23 településén 30 iskola 5500 gyereke vesz részt benne, velük összesen 13 képzett Dadaoktató foglalkozik. Ebben a programban kiemelten foglalkozunk a drogokkal, az internettel és az iskolai erőszakkal” – közölte M. Toronykőy Márta. Az osztályvezető arról is beszámolt, hogy egy családi társasjátékot készítettek, mely az országban egyedülálló, újdonság továbbá, hogy az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) felkérésére egy munkafüzetet állítottak össze alsó tagozatosok számára. „A munkafüzet elérhető az ORFK belső honlapjáról a kollégák számára, de nyomtatott formában is biztosítani tudjuk. A legfontosabb prevenciós kérdéseket dolgozza fel a kiadvány, mely egyrészt ismeretbővítő tananyagot tartalmaz, és egy otthon is használható munkafüzetet” – részletezte a CSMRFK Bűnmegelőzési Osztályának vezetője.

isklolakezdes05_gs

A középiskolás korosztálynak két országos programjuk fut, az egyik az Ellenszer, amit idén újítanak meg és két fővel bővült az oktatói hálózata, a másik pedig a iskolai bűnmegelőzési tanácsadói hálózat. „Eddig megyénk 8 intézménye vett részt ebben a programban 4 oktatóval, akik Csongrádon és Szegeden is tevékenykedtek, most szeptembertől hódmezővásárhelyi és szentesi iskolák is csatlakoztak a programhoz” – tette hozzá. A Szegedi Tudományegyetem három kurzust indítanak, a főiskolai karon 20 órás drogprevenciós kurzust, míg a bölcsészkaron egy általános képzést hirdetnek szeminárium formájában.

Vad Róbert

, a CSMRFK Balesetmegelőzési Bizottságának titkára arra hívta fel a figyelmet, hogy a gyerekek az iskolakezdéskor még szétszórtabbak, ezért a közlekedőknek jobban kell rájuk figyelniük. „Megvizsgáltuk, hogy Szegeden melyek azok az iskolák, ahol jelen kell lennünk a forgalom nagyságára való tekintettel, ott reggel hét órától kollégáink forgalomirányítással, esetleg a gyerekek úttesten való átkísérésével segítik a biztonságos közlekedést” – mondta el. Megjegyezte, fokozottan ellenőrzik azt is, hogy a gépjárművezetők betartják-e a KRESZ-t a megállni és várakozni tilos táblákat figyelembe véve. A tájékoztatón

Virágné Nagy Angelika

százados, a Szegedi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztály osztályvezetője arról beszélt, céljuk, hogy balesetmentes legyen az iskolakezdés. Nagyobb türelmet és odafigyelést kért a szülőktől is. Minden iskolánál jelen lesznek a polgárőrök is folytatva az "egy iskola egy polgárőr" programot.

Szemesi Szilveszter

, a Csongrád Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetségének elnöke arra kérte a szülőket, hogy mindig ugyanazon az útvonalon vigyék a gyerekeket az iskolába, hogy megszokják azt a kisebbek, és azt is javasolta, hogy kezdetben ne engedjék egyedül el őket iskolába.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.