Bulvár

Hatósági felülvizsgálat a makói buszbaleset helyszínén

Hatósági felülvizsgálat a makói buszbaleset helyszínén

2014. szeptember 23., kedd
Hatósági felülvizsgálat a makói buszbaleset helyszínén
Oldalára borult egy busz az M43-as autópálya földeáki lehaj

A szeptember 22-én, kora reggel Makón, a 430 sz. út és a Földeáki út körforgalmú csomópontjában történt autóbusz balesettel kapcsolatosan a Csongrád Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelősége a Magyar Közút NpZrt. Csongrád Megyei Igazgatóságának munkatársaival a baleseti helyszínelés végeztével felülvizsgálta a csomópont környezetét.

A szakemberek az út fenntartási állapotában (táblák, burkolati jelek, egyéb forgalomtechnikai elemek megléte, láthatósága, burkolat állapota) érdemi hiányosságot - amelyre esetleg a baleset bekövetkezte visszavezethető lenne - nem találtak. Mivel új a csomópont, így korszerűsége is egyértelmű. A balesetet nagy valószínűséggel a nem megfelelő sebességválasztás okozta, - amit a kora reggeli órákban még köd is nehezíthetett. Emiatt történhetett, hogy az autóbusz vezetője a körforgalom szabályosan kialakított íveit nem tudta bevenni és a külső íven, átszakítva a szalagkorlátot, árokba zuhant. A Magyar Közút NpZrt. folyamatosan figyelemmel kíséri a kezelésében lévő úthálózatot és megtartja a jogszabályban is számára előírt forgalmi rendi felülvizsgálatokat. Egy média-érdeklődést is kiváltó súlyosabb balesetnél az újabb baleset megelőzése érdekében, mindig megtörténik a helyszíni szemle és ennek hatására gyakran születik akkor is intézkedés, ha a korábbi is a követelményeknek megfelelő volt. Ebben nyújtott a Felügyelőség segítséget a Magyar Közút NpZrt. számára. Különleges esetben - a közlekedésbiztonsági szempontok figyelembe vételével – a hatóság a kezelőt felszólíthatja a forgalmi rend felülvizsgálatára, szükséges szerint módosítására. A helyszíni szemle tapasztalatai alapján arról döntött a hatóság, hogy kéri a közútkezelőtől a csomópont előtt mindkét főúti irányból, tehát az M43-as autópályáról letérők és a Nagylak felöl az autópályára érkezők részére kihelyezett szabályos és jelenleg is jól látható „60km/h-s sebességkorlátozás” és a „körforgalomra” figyelmeztető táblák új, „sárga hátterű” kiemelését és az útpálya bal oldalán történő megismétlését.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.