Közélet

Ha Botka marad, Szeged lemarad - felsővárosi fórum + FOTÓK

Ha Botka marad, Szeged lemarad - felsővárosi fórum + FOTÓK

2014. szeptember 24., szerda
Ha Botka marad, Szeged lemarad - felsővárosi fórum + FOTÓK
bohacs_lakforum03_gs

A panelépületek belső épületgépészeti felújítása nem halogatható, azonban ennek költségével az itt élőket sem lehet tovább terhelni - hangzott el a Pósz Jenő utcában tartott utcafórumon, ahol Kothencz János polgármesterjelölt és Bohács Zsolt képviselőjelölt fogadta a városrészben élőket.

Kedd este a Pósz Jenő utcában tartott utcafórumot

Kothencz János

, a Fidesz-KDNP és a L.É.T. által támogatott polgármesterjelölt és

Bohács Zsolt

, Felsőváros I.-Belvárosrész önkormányzati képviselőjelöltje. A városrészben élők nagyrészt küzdenek a panelfelújítás miatti megnövekedett közös költséggel, illetve annak a belső épületgépészeti felújításnak a hiányával, amely már évek óta időszerű lett volna. "Fontos, hogy az önrészt ne a lakóknak kelljen megfizetniük, hiszen a panelprogram finanszírozása már így is éppen eléggé megemelte a közös költséget. Akár az állam szerepvállalásával, akár uniós források bevonásával lehetne levenni a terhet a vállukról" - mondta el a képviselőjelölt.

Ötről 29 milliárdra duzzadt Szeged adóssága

Bohács Zsolt képviselőjelölt szerint az elmúlt években a városvezetés aránytalan mértékben, szinte kizárólag a körgyűrűn belülre összpontosította a fejlesztési összegeket, melyek nagy része nem az itt élő emberek javát szolgálja. "Az elmúlt 8-12 évben megvalósított látványberuházások legnagyobb részét elsősorban a turistáknak készítették, az itteni emberek keveset élvezhetnek belőle" - mondta a képviselőjelölt. Visszaemlékezett: a város adósságállománya 5 milliárd forint volt akkor, mikor azt

Botka László

átvette, ez pedig a felelőtlen költekezésnek köszönhetően 29 milliárd forintra duzzadt - ettől szabadította meg a várost a kormány, amely úgy döntött, hogy átvállalja a települések adósságát.

Október 12-én ismét válaszút elé lép a város, a tét pedig hatalmas, hiszen ha Botka marad, akkor Szeged lemarad - folytatta a képviselőjelölt. "Lehet, hogy a városközpontban szép díszburkolatokon járunk, és a villamos is szemet gyönyörködtetően fut be, de ebből nem fogunk profitálni, ezt nem tudjuk megenni. Az uniós forrásokból valóban van egy 32 milliárdos összege Szegednek, de hogyha ez mellé még egy olyan városvezetés alakulna ki, amelyik nem zárkózik el pártutasításra a kormánytól, sokkal könnyebben tudnánk olyan forrásokat is városunkba hozni, ami az elmúlt 12 évben csupán álom volt" - emelte ki.

Negyvenéves műszaki állapotok a panelokban

"A Szamos és a Pósz Jenő utca közötti lépcsőházak lakói látogattak ki az utcafórumunkra, akikkel a korábbi bejárás kapcsán összegyűjtött problémák megoldásairól beszélgettünk. Ebben a városrészben sem várathat magára az épületek elektromos hálózatának és vezetékeinek korszerűsítése, melyet lakossági önerő nélkül kell megvalósítani. Az energetikai beruházások Szeged mind a 20 kerületét érintik, nem csupán a panelházakat, ám azok korszerűsítése a legsürgetőbb, hiszen negyvenéves, elavult műszaki állapotú épületekben kénytelenek élni az emberek" - mondta el Kothencz János. A panelprogram folytatásáról szóló elképzelését a múlt héten nyújtotta át a parlamentbenSzabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkárnak a polgármesterjelölt, aki maga is egy panelépület kilencedik emeletén lakik, így nem ismeretlenek számára ezek a problémák. A liftek elavultak, a szellőzők és vízvezetékek is javításra szorulnak, az elektromos hálózatot pedig nem a jelenlegi terhelésre építették ki, tíz konnektorból átlagosan öt-hat barna már, mert leégett. Fontos a közösségi terek létrehozása is ezekben az elidegenedő városrészekben, az emberek összehozásáért már hat esztendeje dolgozik lakótelepi önkénteseivel Kothencz János. "Az itt élő emberek között a leggazdagabbak is jóformán a felső középosztály tagjait képviselik, nagy részük szinte semennyit nem tud félretenni, elképesztően cinikus hozzáállás hát azt gondolni, hogy saját erejükből finanszírozni tudnák ezeket a felújításokat. Eddigi is értük dolgoztam önkénteseimmel, és ezután is értük fogok: a választások eredményétől függetlenül, október 20-a után almát fogunk osztani az itt élő embereknek" - mondta el Kothencz János.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.