Közélet

Ovi-Zsarutól az elektronikus zaklatásig + FOTÓK

Ovi-Zsarutól az elektronikus zaklatásig + FOTÓK

2014. szeptember 4., csütörtök
Ovi-Zsarutól az elektronikus zaklatásig + FOTÓK
DSCF6309

Áldozatvédelmi szabadegyetemet tartottak szerda délután a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság épületében, ahol a bűnmegelőzés témakörében több szakértő előadását is meghallgathatták az érdeklődők. Kothencz János szerint mindenkinek felelőssége van abban, hogy embertársai ne váljanak áldozatokká.

A Csongrád megyei összefogás az áldozattá válás megelőzése és az áldozatsegítés érdekében" (TÁMOP 5.6.1.C-11/2-2011-0023) című pályázat egyik utolsó programelemeként szerda délután áldozatvédelmi szabadegyetemet tartottak a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságon. A rendezvényen előadást tartottak az együttműködő és partnerszervezetek képviselői, többek között

Juhász Tünde,

Csongrád megye kormánymegbízottja,

Németh Ágnes

alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály vezetője,

Kothencz János

, a Szeged-Csanád Egyházmegye gyermek- és ifjúságvédelmi főigazgatója és Német Ferenc, a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara elnöke. "A kormányhivatal nem hivatali kötelezettségből, nem jogszabályi előírásra állt élére ennek a kezdeményezésnek, hanem mert úgy ítélte meg, hogy az áldozattá vált embertársaink megsegítése, valamint a veszélyeztetett rétegek megóvása feladat, kötelesség a mi részünkről is" - hangsúlyozta Juhász Tünde kormánymegbízott. Mint mondta, a projekt során különösen nagy figyelmet fordítottak a tanyákon élő, idős emberekre, akik sokszor a társadalomtól elzárkózva, annak óvó intézményei alól kibújva élik mindennapjaikat. Erre a legszélesebb körű összefogás jött létre, melynek köszönhetően minden projektbe bevont ember személyre szabott segítséget kaphatott. A kormányhivatal Krízisintervenciós Csoportot hozott létre, amelyben a rendőrség munkatársai, szociális munkások, családsegítők, egyházi személyek és pszichológusok segítségével dolgozik az áldozatok traumatikus élményeinek feldolgozásán. Az Áldozatsegítő Osztály kapcsolatot épített ki családsegítő intézményekkel és nyugdíjas klubokkal a prevenciós információk terjesztéséért. Megalapították az Áldozatvédelmi Kabinetet is, amelyen az áldozatokkal kapcsolatba kerülő intézmények vezetői vesznek részt, és folyamatos figyelemmel kíséri az áldozatok helyzetének kezelését. Az SZTE-vel kötött megállapodás keretében egy áldozatvédelmi kurzust is indított a szegedi universitas a kormányhivatalal, amelyet több mint 330 hallgató vett fel ezidáig. A Sértett Gondozó Pszichológusi Szolgálat és a Bűnmegelőzési Információs Pont egy szakképzett pszichológust biztosít, aki segít feldolgozni a traumát, és szükség szerint kapcsolatba lép társadalmi és civil szervezetekkel is. Ez utóbbi olyan sikeresnek bizonyult, hogy január elsejétől valamennyi igazságügyi szolgálatnál lesz egy ilyen pszichológus - emelte ki Juhász Tünde.

Németh Ágnes alezredes a magyar rendőrség bűnmegelőzésének irányairól beszélt a hallgatóságnak. Korcsoportok szerint több programot is kidolgozott a rendőrség a fiatalok megszólításának érdekében. Az ELLEN-SZER, valamint a D.A.D.A. (dohányzás, alkohol, drog, AIDS) nevet viselő program a középiskolásokat érinti, elsősorban a kábítószerfogyasztás, bűnmegelőzés, és a biztonságos bulizás témakörében, míg az Ovi-Zsaru prevenciós programjuk a legapróbbakhoz szól. Az alezredes hangsúlyozta: sok szülő úgy véli, hogy a gyermek a számítógép előtt ülve biztonságban van, ez azonban sajnos nem mindig igaz. Az olyan, külföldön már régóta ismert kifejezések, mint például a cyberbullying (elektronikus zaklatás) már hazánkban is jelen vannak, és a gyermekek személyiségfejlődését súlyosan befolyásolhatják. Ahogy a drogoknál, úgy ebben az esetben sem a tiltás a megoldás, egyszerűen alternatívát kell kínálni a szabadidő eltöltésére, a szülőknek pedig nyitottnak kell lennie a gyermek felé - emelte ki Németh Ágnes. Az áldozatvédelmi projekt egyik tagja a L.É.T. – Lakótelepi Emberek Érdekképviseleti Társulása Egyesület, melynek életre hívója, Kothencz János az előadáson úgy vélekedett: a kölcsönös odafigyelés a leghatékonyabb módja az áldozattá válás elkerülésének. "Sajnos a lakótelepen élők körében sem jellemző az egymásra figyelés, melynek köszönhetően a szomszéd lakásban is megtörténhet a bűncselekmény anélkül hogy bárki is segítséget nyújtana. A médiában hall az ember ezekről az esetekről, majd elszörnyülködik, és nyomban el is felejti. Az én gondolkodásom középpontjában maga az ember áll, oda kell figyelnünk arra, hogy egy-egy ilyen esetben milyen felelősségünk van, mennyiben lehetünk megoldói a másik problémájának" - hangsúlyozta Kothencz János. A Szeged-Csanád Egyházmegye gyermek- és ifjúságvédelmi főigazgatója szerint az országban kiváló gyermekjóléti rendszer épült ki, a szakmai létszám és azok megbecsülése azonban rendkívül rossz. "Az áldozatok sorsa a mi tünetünk, ez a legfontosabb, amit tisztáznunk kell. A projekt címe úgy hangzik: Nem vagyunk egyedül. Én hiszem, hogy üdvös volna végre észre is vennünk egymást" - hangsúlyozta kothencz János.
aldozatvedelem_logok

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.