Közélet

Árvíz - Több mint 569 kilométeren van készültség

Árvíz - Több mint 569 kilométeren van készültség

2014. szeptember 17., szerda
Árvíz - Több mint 569 kilométeren van készültség

Jelenleg összesen 569,6 kilométeren van árvízvédelmi készültség az országban - közölte az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) hétfőn az MTI-vel.

Az OMIT legfrissebb jelentése szerint 234,2 kilométeren (a Dráván, a Rábán, a Lajtán, a Murán és a Principális-csatornán) a legmagasabb, harmadfokú készültséget rendeltek el, 50,4 kilométeren, a Dráván és a Rábán másod-, 285 kilométeren (a Dunán, a Rábcán, a Zalán, a Sajón és a Marcalon) pedig első fokú az árvízvédelmi készültség. Belvíz miatt tíz vízügyi igazgatóság területén összesen 40 szakaszon rendeltek el készültséget. A szerda reggeli adatok alapján 48 300 hektár (ebből 22 600 hektár vetés-szántó) van víz alatt. Kedden már csak az Alföld déli részén emelkedett a belvízzel elöntött terület nagysága. Kedden nem volt jelentős esőzés a Duna-Tisza vízrendszerén, és szerdán, valamint csütörtökön sem kell nagyobb mennyiségű csapadékra számítani ezen a területen. Pénteken csak a Felső-Dunán várható némi csapadék. Szombaton a Sajó-Hernád vízrendszerén lehet jelentősebb, 10-15 milliméter csapadék, ezen kívül egy kevés eső várható a Morva, a Vág-Garam-Ipoly, a Közép-Tiszavölgy és a Körösök vízgyűjtőin is. A közlés szerint vasárnap a Balaton, a Mura és a Felső-Dráva térségében átlagosan öt, az Alsó-Dráván tizenöt milliméter körüli csapadékmennyiség várható. Ezen kívül vasárnap az ország keleti részén is több helyen várható némi csapadék: körülbelül öt-tíz milliméter a Tiszántúlon és a Zagyva-Tarna vízrendszerén. Hétfőre a csapadék mennyisége tovább csökken, csak Ausztria felső részén és a Zagyva-Tarna vízrendszerén lehet némi esőre számítani. Közölték: az árvízi védekezésben az állami védműveken összesen 609 vízügyi dolgozó vett részt. Huszonegy teherautó, valamint 133 személygépkocsi segítette a munkát, és 20 150 homokzsákot töltöttek meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.