Közélet

Agarász napot tartanak az újszegedi Partfürdőn

Agarász napot tartanak az újszegedi Partfürdőn

2014. szeptember 10., szerda
Agarász napot tartanak az újszegedi Partfürdőn
magyar_agar10

Nemzetközi hírű vadászkutyánk, a magyar agár népszerűsítésére hirdettek rendezvényt a Partfürdőn szeptember 13-án, szombaton. Az érdeklődők megismerkedhetnek az agaras vadászat sajtosságaival és a gyönyörű állat múltjával is.

A Magyar Agár Hagyományőrség szeptember 13-án, szombaton tartja a Návay Géza Agarász Napot az újszegedi Partfürdőn, ahol hagyományos vadászati módok, az agarászat mellett a solymászattal és az íjászattal is megismerkedhetnek az érdeklődők. Az esemény 10 órakor kezdődő megnyitóján Magyar Anna, a Csongrád Megyei Értéktár Bizottság elnöke beszél majd a Csongrád Megyei Értéktárról és az abban szereplő megyei nemzeti értékekről, amelyek közé az agarászat is tartozik. A rendezvény tíz órakor helytörténeti előadással nyílik, majd 11-től kutyás bemutatón keresztül szemlélhetjük meg az állat hihetetlen sebességét. A középkori agarászat jellemzőiről 13 órától hallhatunk előadást, majd 14 órától vadászíjász, 15 órától pedig solymász bemutatóra várják az érdeklődőket. 16 órától egy agaras bemutatóval zárul a rendezvény. Az agarászat 2013. év végén került be a Csongrád Megyei Értéktárba, kulturális örökség kategóriában. A magyar agárral történő vadászat az agarászat történetében is kuriózumnak számít. A magyar agárra ugyanis sok olyan tulajdonság jellemző, amely csak vadászat közben mérhető. Ezért indult kezdeményezés az ősi magyar agár típusainak megmentésére. Ráadásul az agarászat – vadászati értékei megőrzése mellett – mint idegenforgalmi attrakció is élénk érdeklődésre tart számot. A Návay-család pedig meghatározó szerepet játszott Földeák életében, ahol az agarászatnak már a XIX. században komoly hagyományai voltak.

Magyar kutyafajtákat bemutató sorozatunkban

részletesebben is foglalkoztunk ezzel a nagyszerű kutyával! A programokat az alábbi plakáton is megtekintheti!

Návay Géza Agarász Nap program

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.