Kultúra

A világ legrégebbi kemencéjét tárták fel Horvátországban

A világ legrégebbi kemencéjét tárták fel Horvátországban

2014. szeptember 1., hétfő
A világ legrégebbi kemencéjét tárták fel Horvátországban

A világ legrégebbi kemencéjét tárták fel Horvátország keleti részén, egy újkőkori lelőhelyen - a 6500 éves alkalmatosság nemcsak fűtésre és főzésre szolgált, hanem meleg vízzel is ellátta a ház lakóit - írja az MTI.

Mint

Marcel Buric

ásatásvezető régész, a Zágrábi Egyetem docense rámutatott, zárt tűzhelyről van szó, egy igen fontos eszközről, hiszen a sárral tapasztott vesszőfonatos vázú, zsúpfedeles korabeli lakóházakban a nyílt tűz fokozott veszélyt jelentett. A Bapska település mellett feltárt fedett tűzhely azonban nem csak biztonságos volt, egy sor más előnnyel is rendelkezett - olvasható a Croatian Times online kiadásában, valamint a The Epoch Times hírportálon. "A tűz egész nap égett, így a ház lakói meleg otthonba térhettek haza az egész napos kimerítő munka után, időközben a kemencében megfőtt a reggel bekészített étel és még a víz is megmelegedett" - magyarázta a régész. Ismertetése szerint a tűzhely közelében egy darabka megolvadt vasércet is találtak, a lelet sok évezreddel korábbi, mint ahogy a feltételezések szerint az emberiség megtanulta olvasztani és megmunkálni a vasat. "Lehetetlen megállapítani, hogy mire használták, mindenesetre egy jelentős leletről van szó" - fogalmazott Marcel Buric, aki kitért arra is, hogy az ásatásokon napvilágra kerültek egy 15 hónapos gyermek elszenesedett maradványai. Az apróságot a feltételezések szerint feláldozhattak, hogy biztosítsák a jó termést. Korábban az ásatásokon szarvasagancsokat tártak fel, amelyek egy ház falát díszítették, Marcel Buric feltételezése szerint a legkorábbi ismert vadásztrófeáról lehet szó.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.