Közélet

A mágneses játékok többsége nem felel meg az előírásoknak

A mágneses játékok többsége nem felel meg az előírásoknak

2014. szeptember 2., kedd
A mágneses játékok többsége nem felel meg az előírásoknak

A mágneses játékok kiemelkedően nagy arányban nem felelnek meg az előírásoknak, a mechanikai és villamos laboratóriumban vizsgált játékok 43 százaléka tartalmazott a gyermekekre veszélyes mágnest - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) keddi, MTI-hez eljuttatott közleményében.

A mágneses játékok, amelyek túlságosan erős mágneseket tartalmaznak, nagy veszélyt jelenthetnek a gyermekek számára, mivel könnyen lenyelhetik. Egynél több mágnes, vagy egy mágnes és egy ferromágneses tárgy például vas vagy nikkel lenyelésekor a bélfalon keresztül vonzhatják egymást, amely bélperforációt vagy elzáródást okozva súlyos, akár halálos kimenetelű sérülést eredményezhet - írták. Közölték: a nemzetközi adatok szerint a legtöbb baleset a 10 hónapos és a 8 éves kor közötti gyermekekkel történt. A balesetek több mint 80 százalékában a mágneses építőjáték-készletekben lévő erős mágnesek okozták a balesetet, és több esetben sebészeti beavatkozást igényelt a mágnesek bélrendszerből történő eltávolítása. A kockázatok miatt a fogyasztóvédelmi hatóság laboratóriumában folyamatosan vizsgálja a jogszabályban és szabványokban leírt biztonsági követelmények teljesülését. A nem biztonságos mágneses játékok és az NFH által letiltott egyéb veszélyes termékek listája

az alábbi honlapon

elérhető.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.