Közélet

A gízai piramisok, a nagy Szfinx és más egyiptomi történelmi kincsek a Street View-ban

A gízai piramisok, a nagy Szfinx és más egyiptomi történelmi kincsek a Street View-ban

2014. szeptember 10., szerda
A gízai piramisok, a nagy Szfinx és más egyiptomi történelmi kincsek a Street View-ban
gsw_egyiptom

Mától az internetezők körbejárhatják a Street View-ban a közel 5000 éve álló gízai piramisokat, a nagy Szfinxet és számos további egyiptomi történelmi kincset.

A gízai nekropolisz az egyik leghíresebb régészeti lelőhely a világon, itt található az ókori világ hét csodájának utolsó máig fennmaradt építménye: a gízai nagy piramis. Az eredetileg temetkezési helyként szolgáló, Hufu fáraó (görögösített nevén Kheopsz) halhatatlanságát jelképező piramis 139 méter magas - pont mint a világ legmagasabb hullámvasútja -, ezzel 3800 éven át a legmagasabb ember alkotta építmény volt a világon. A nagy piramistól nyugatra látható Hufu fiának és unokájának síremléke, Hafré és Menkauré piramisa (görögösített nevükön Khephrén és Mükerinosz). A piramisoktól keletre található a gízai nagy Szfinx, a világ egyik legrégebbi szobra. Az oroszlántestű és emberfejű alkotás 73 méter hosszú és 20 méter magas. A Szfinxet - szó szerinti fordításában “A rettenet atyja” - Hafré fáraóhoz hasonlítják, aki az építése alatt uralkodott. A Street View-ban a gízai nekropoliszon kívül a világ első piramisa, Dzsószer fáraó síremléke is megtekinthető, amelyet az egyiptomi építész, Imhotep tervezett Szakkara ősi temetkezési területén. A piramisok mellett az internetezők virtuálisan közelebbről is megismerhetik Abu Menát az egyik legidősebb keresztény emléket Egyiptomban, a függő templomot, az egyik legrégebbi kopt keresztény templomot, a kairói Citadellát, egy középkori iszlám erődöt és történelmi helyszínt, valamint a 15. században a Mediterrán-tenger partjára épített Kait-bej (Qaitbay) erődöt. Akinek a történelmi emlékek felkeltették az érdeklődését Egyiptom iránt, a Google Kulturális Intézetének (Google Cultural Institute) oldalán számos rajzon és fényképen keresztül még jobban megismerheti az ősi egyiptomi kultúra monumentális kincseit. Nézze meg a Street View bemutató videóját a gízai piramisokról! https://www.youtube.com/watch?v=Cd3E5dWunKo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.