Közélet

A 13-as kabin miatt (is) kerülik a szegedi páternosztert + FOTÓK

A 13-as kabin miatt (is) kerülik a szegedi páternosztert + FOTÓK

2014. szeptember 29., hétfő
A 13-as kabin miatt (is) kerülik a szegedi páternosztert + FOTÓK
paternoster03_gs

Igazi kuriózumot rejt a Rákóczi tér 1. szám alatt található megyeháza épülete. A bátortalanok és babonások kerülik, pedig nincs ok félelemre. Mi is kipróbáltuk.

A stílusjegyek árulkodnak róla, hogy a

Schöner Ervin

tervei alapján épült megyeháza az 1960-as évek "szülötte". A mészkőlapokkal borított, hat emeletes intézmény a szokványos kockakülső mögött azonban egy igazi különlegességet rejt: vidéken is ritkaságszámba megy az emeltek között közlekedő páternoszter. A Miatyánk-imádságról elnevezett lift rejtelmeibe

Márta Lajos

karbantartó kalauzolt el, aki a fülkés felvonó szívét is megmutatta nekünk. Egyfajta fáradhatatlan örökmozgóként, egymásutánban járja az emeleteket a tizenhat kabinsorozat. A dolgozók éppen ezt az állandóságot szeretik a liftben, a dolgukra siető látogatók többsége inkább elkerüli a kényelmesebb, ámde idegen utazási formát. Holott nincs okuk a félelemre - szögezte le Márta Lajos, aki bár kilenc éve dolgozik a megyeházán, nem látott még komolyabb balesetet. "Azt szoktuk tanácsolni: aki nem mer, ne szálljon be!" - a bizonytalanabbaknak ez elég intelem ahhoz, hogy elkerüljék a páternosztert. A megyeházi lift legnagyobb problémája, hogy tíz éven aluli gyermekek és mozgáskorlátozottak nem használhatják, más fülkés felvonó pedig nincs az épületben.

paternoster07_gs

A leggyakoribb balesetek az ékszereket, kulcscsomókat és dossziékat érik, az ilyen apró tárgyak ugyanis könnyen becsusszannak a fülkék közé. A karbantartó feladata, hogy az aláírásra váró dokumentumokat és jegygyűrűket megmentse, ilyenkor leáll a tetőtéri főmotor, majd egy éles csörgés jelzi, ha újraindul a szerkezet. Talán a pirosbetűs kiszállásra felszólító tábla, vagy talán a meg nem értett mechanika az oka annak a közkeletű tévedésnek, amely szerint átforduláskor nagyon veszélyes a legfelső kabinban tartózkodni. Erről megkérdeztük a lift mesterét is, aki jót derült a feltételezésen. Megosztotta velünk - majd magunk is kipróbálhattuk - milyen is a felfeléből átcsapni lefelébe, és biztosíthatunk mindenkit, nem fejen állva érkeztünk. A kabin ilyenkor is álló helyzetben marad. Rácsok védenek a balesetektől, a fülkékben vészfék van - valójában csak meg kell találni a szerkezet sajátos ritmusát és biztonsággal közlekedhetünk a földszinttől a hatodikig. A rendszeres használók már nem félnek a hangos páternosztertől, mégis van, aki babonából kerüli a 13-as számú kabint.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.