Közélet

Több járásban másodfokú viharjelzés van érvényben

Több járásban másodfokú viharjelzés van érvényben

2014. augusztus 14., csütörtök
Több járásban másodfokú viharjelzés van érvényben

A heves zivatarok miatt Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye több járására másodfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön kora este. Ezeken a területeken a következő órákban olyan zivatarokra kell készülni, amelyeket kárt okozó szél, nagyméretű jég kísérhet. Mindemellett az ország nagy részén várhatók még intenzív esőzések.

Az MTI-hez eljuttatott, éjfélig szóló veszélyjelzés szerint a felhőszakadás miatt Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Pest megyében, valamint Budapesten elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. Ezeken a területeken egy-egy zápor, zivatar során rövid idő alatt 30 milliméternél is több eső hullhat. Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyére a heves zivatarok miatt is kiadták az elsőfokú figyelmeztetést. Mint írták, főként az ország keleti felében várható csapadék. Helyenként rövid idő alatt sok eső, néhol 40 milliméternél is több hullhat, s dörgésre, villámlásra is számítani lehet. A zivatarok egyre inkább a keleti megyékre korlátozódnak, majd az éjszaka második felében ott is megszűnnek. Zivatarhoz (a záporeső mellett) néhol jégeső és viharos szél is társulhat. Főként a keleti, délkeleti határvidéken egy-egy heves zivatar is előfordulhat, amelyet nagyméretű (akár két centiméternél nagyobb) jég és 90 kilométer/óránál is erősebb szélroham kísérhet. Péntek reggelre a szélvédett, gyengén felhős tájakon köd képződhet. Napközben kis valószínűséggel az Északi-középhegység térségében, majd késő délutántól, estétől a Dunántúlon alakulhat ki néhol egy-egy zivatar. Heves zivatar vagy felhőszakadás azonban már nem valószínű.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.