Írjon nekünk

Közélet

Széthullott az ellenzéki összefogás Budapesten, az Együtt-PM önállóan indul

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mti.jpg

Megjelent:

Az Együtt-PM önállóan indul Budapesten az önkormányzati választáson és önállóan köt kerületi szintű megállapodásokat, de továbbra is támogatja Falus Ferenc főpolgármester-jelöltségét – írta a szövetség az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében. Döntésüket azzal indokolják, hogy a Magyar Szocialista Párt (MSZP) nem fogadta el azt a megállapodást, amelyet a Demokratikus Koalícióval (DK) együtt kötöttek pénteken.

A közlemény szerint pártszövetség sajnálatosnak tartja, hogy az MSZP döntésének következtében “olyan helyzet áll elő Budapesten, amely nem jelent minden kerületet érintően jó megoldást”. A szocialisták ezzel a lépésükkel veszélybe sodorták az ellenzéki erők budapesti megerősödését, és lehetnek olyan nyerhető budapesti kerületek is, amelyekben több demokratikus ellenzéki polgármester-jelölt áll majd szemben a Fidesz jelöltjével – fogalmaznak. Hangsúlyozzák: az Együtt-PM Szövetség továbbra is eltökélt abban, hogy a “jelenlegi korrupt fideszes városvezetőkkel” szemben több, új, ellenzéki polgármester legyen a fővárosban, összhangban a budapesti választópolgárok akaratával és érdekével.

Mindeddig az Együtt-PM átfogó szerződés megkötésére törekedett, és erre a múlt heti megállapodás alapján volt is esély, mostantól azonban az önkormányzati választási jelöltállítási időszak kezdetéig kerületi szintű megállapodások megkötése a cél – emelik ki. A főpolgármester-jelölt személyét illetően az Együtt-PM továbbra is Falus Ferencet támogatja – hangsúlyozzák.

Az Index péntek este írt arról, hogy a budapesti szocialisták több ponton átírták a három párt között született megállapodást, például egyes kerületben lecsíptek még maguknak egy kis darabot a pozíciókból: Óbudán egy, Angyalföldön kettő, Zuglóban négy önkormányzati képviselői körzetet vettek vissza az Együtt-PM-től és a DK-tól. Erre reagálva szombaton az Együtt-PM arra szólította fel az MSZP-t, hogy ne veszélyeztesse az ellenzék budapesti megállapodását. A párt az MTI-hez eljuttatott közleményében megdöbbentőnek nevezte, hogy a szocialista párt budapesti szervezete egyoldalúan átírta a budapesti önkormányzati együttműködésről szóló megállapodást, a Demokratikus Koalícióra és az Együtt-PM Szövetségre nézve hátrányosan.

Szigetvári Viktor, az Együtt-PM ügyvezető társelnöke az ATV Start műsorában hétfő reggel azt mondta, hogy estig meg kell oldódniuk az önkormányzati választási indulás körüli vitás kérdéseknek. A politikus hangsúlyozta, hogy a Demokratikus Koalícióval már írásba foglalták a megállapodást, és legkésőbb kedden alá is fogják írni. “Ha ehhez a Magyar Szocialista Párt nem tud csatlakozni, akkor meg nyilván tesszük, amit tennünk kell” – közölte. Szigetvári Viktor emellett viszont úgy fogalmazott, hogy meglátása szerint a problémák elsimíthatók, a hétvégén – amikor főleg kerületi szinten zajlottak a megbeszélések – a nyitott kérdések nagy részét már le lehetett zárni.

Kunhalmi Ágnes, a szocialisták fővárosi elnöke hétfőn az InfoRádió Aréna című műsorában viszont arról beszélt, hogy lényegében kész a megállapodás az önkormányzati választáson való indulásról a baloldali pártok között a fővárosban, összbudapesti szinten lezárták a tárgyalásokat, helyi szinten még egyeztetnek “egy-két önkormányzati hely sorsáról”. A politikus úgy látta, hogy hétfő éjszakára javarészt meg is oldódnak a vitás kérdések, a megállapodást akár egy-két napon belül szentesíthetik.

Veres Gábor, a szocialisták szóvivője egy kedd délelőtti sajtótájékoztatón újságírói kérdésre még arról beszélt, hogy az MSZP véleménye szerint az önkormányzati választáson való együttműködésben érdekelt pártoknak az a legfontosabb céljuk, hogy a lehető legrövidebb időn belül egy világos és a nagyközönség számára is értelmezhető megállapodás kerüljön nyilvánosságra.

Veres Gábor azt mondta, a résztvevők korábban hosszasan egyeztettek és a következő időszakban ki fog derülni, hogy “ezek a pártok igenis tudnak együttműködni, fognak is együttműködni”.

Kommentek

Közélet

A végét járja a Cserepes sori piac

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mti.jpg

Megjelent:

Szerző:

Panaszkodnak az árusok.

Tovább olvasom

Közélet

Félmilliárddal többet költenek a dóm felújítására

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mti.jpg

Megjelent:

Szerző:

A nyertessel április elsején kötött szerződést az ajánlatkérő.

Tovább olvasom

Közélet

Fabiny Tamás: merjünk elindulni a hit útján!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mti.jpg

Megjelent:

Szerző:

“Merjünk elindulni a hit útján, mert a bátorság ezen az úton különösen kifizetődik.”

Tovább olvasom

Aktuál