Közélet

Száz-kétszázezer magyar él csak Nagy-Britanniában

Száz-kétszázezer magyar él csak Nagy-Britanniában

2014. augusztus 11., hétfő
Száz-kétszázezer magyar él csak Nagy-Britanniában

A sajtóban megjelentekkel szemben nem egymillió magyar él Nagy-Britanniában, hanem a magyar állampolgárok száma meghaladja a százezret, a nem magyar állampolgárságú magyarokkal együtt pedig a kétszázezer felé közelít - mondta Nagy Anna külügyi szóvivő hétfőn az MTI-nek.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) szóvivője kifejtette: egyetlen országról sincs pontos statisztika, hogy hány magyar állampolgár él ott, hiszen nem kötelező bejelentkezni például a nagykövetségen. Ezért általában csak becsülni lehet az egy adott országban élő magyarok számát - tette hozzá. A nagy-britanniai helyzetről azt mondta, hogy a népszámlálási adatokból, az országos egészségbiztosítási rendszerbe bejelentkezettek számából, továbbá a konzuli ügyforgalom adataiból lehet következtetni az ott élő magyarok számára. Az utóbbival kapcsolatban ugyanakkor megjegyezte, hogy sok Nagy-Britanniában élő magyar nem veszi igénybe a konzuli szolgáltatásokat.

Nagy Anna

az elérhető vonatkozó statisztikai adatokról beszélve közölte: Nagy-Britanniában februárban közzétett adatok szerint 2012-ben 21 760, 2013-ban pedig 26 770 magyar állampolgár kért társadalombiztosítási számot az országban, ami a munkavállaláshoz vagy a családtámogatáshoz szükséges. A hivatalos, nyilvános statisztikák alapján 2002 és 2013 között összesen 143 678 magyar állampolgár kért társadalombiztosítási számot - magyarázta. A szóvivő azt mondta, hogy brit becslések 2011-ben 48 ezerre tették a magyarországi születésű vagy magyar állampolgárságú emberek számát az országban. 2011-es népszámlálási adatok szerint pedig az Angliában és Walesben élők közül 44 ezren beszélnek magyarul - sorolta. Nagy Anna kiemelte: a statisztikai adatokból lehet becsülni a Nagy-Britanniában élők számát, és ez alapján azt lehet mondani, hogy a magyar állampolgárok száma jelentősen meghaladhatja a százezret, a nem magyar állampolgárságú magyarokkal együtt pedig a kétszázezer felé közelíthet. De biztosan nem egymillió emberről van szó - fűzte hozzá.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.