Közélet

Roma holokauszt - Emmi: nemet kell mondani az erőszakra!

Roma holokauszt - Emmi: nemet kell mondani az erőszakra!

2014. augusztus 2., szombat
Roma holokauszt - Emmi: nemet kell mondani az erőszakra!

Az erőszakot vissza kell utasítani, mert senki nem adhat rá felhatalmazást, és nem lehet rá elfogadható magyarázat - írta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkársága a roma holokauszt emléknapjáról megemlékező közleményében, amelyben kiemelik, hogy kegyelettel adóznak a második világháború roma áldozatai előtt.

A roma holokauszt az egész emberiség ellen elkövetett bűn, a rémtettre ma sincs, és soha nem is lesz elfogadható magyarázat - jelentik ki. A nyomasztó örökséget az emlékezés felelősségével a mai generációk hordozzák - teszik hozzá a közleményben. A roma holokauszt nemcsak a romák ügye, hanem közös ügy, az országé, Európáé és a világé is - hangsúlyozza a minisztérium. A szaktárca feladatának tartja, hogy felhívja a figyelmet a romák második világháború előtti és közbeni tragikus meghurcoltatására, a vészkorszakban velük szemben történt szégyenteljes, emberellenes eseményekre annak érdekében, hogy soha többé ne történhessenek hasonló események. Fontos tudni azt is, hogy a romák tragédiája nem a haláltáborokkal, hanem az őket és szenvedésüket körülvevő közönnyel kezdődött - emeli ki a közlemény. A nemzetközi és országos megemlékezőkhöz csatlakozva az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetői,

Czibere Károly

, az Emmi szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára július 31-én a Holokauszt Emlékközpontban emlékkoncerten, Langerné Victor Katalin társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár augusztus 2-án Auschwitz-Birkenauban nemzetközi megemlékezésen vett részt. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Czibere Károly a Roma Holokauszt Nemzetközi Emléknapja alkalmából és a kislétai romagyilkosság évfordulóján a Sant' Egidio Közösség szervezésében tartott istentiszteleten vesz részt a budapesti Jézus szíve templomban - közölték. A Cigány Világszövetség kongresszusának határozata alapján 1972 óta emlékeznek meg a világ több országában arról, hogy 1944. augusztus 3-ára virradóra több mint háromezer cigány embert gyilkoltak meg az auschwitzi haláltáborban SS-katonák. A nácik által meggyilkolt mintegy félmillió cigány közül 23 ezren haltak meg Auschwitzban, sokan orvosi kísérletek áldozataként. A nemzetközi emléknap alkalmából Magyarországon is országszerte megemlékezéseket tartanak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.