Közélet

Pick szalámival megpakolva tér haza a SZIN-ről a Russkaja + VIDEÓ

Pick szalámival megpakolva tér haza a SZIN-ről a Russkaja + VIDEÓ

2014. augusztus 29., péntek
Pick szalámival megpakolva tér haza a SZIN-ről a Russkaja + VIDEÓ
SZIN1-150

Osztrák gyökerű, oroszos hangulatú bulizenekarként a Russkaja a leggyakoribb külföldi meghívottja a Szegedi Ifjúsági Napoknak. Georgij Makazaria énekes szerint szeretnek ide járni, mert a lányok szépek, az ételek jók, a pálinka pedig a leggyönyörűbb módja a lassú öngyilkosságnak. Pick szalámit is vitt haza a koncert után.

A Russkajánál színesebb nemzetiségű zenekar nem sok akad: van egy szláv hangzásra építkező banda Ausztriából egy orosz énekessel, magyar és angol felmenőkkel bíró osztrák dobossal, ukrán basszerossal, német hegedűssel, valamint osztrák szaxofonossal és gitárossal. Ennek tudatában talán nem is meglepő, hogy a banda hangzásvilága a klezmer, polka, raggae és balkán zenei motívumokat ötvözi, mindez felpörgetve a ska ütemszámára, nyakon öntve egy kevés orosz népzenével és sok vodkával. Hogy fogyasztható-e ez a katyvasz? Hogyne, sőt rá is lehet szokni!

A zene és a politika

A Szegedi Ifjúsági Napok közönségének talán be sem kell mutatni a bandát, akik évek óta visszatérő vendégei a partfürdő nyárzáró fesztiváljának. Szerda este a zenekar tagjai a backstage-ben egy nagy adag szendvicsre borulva fogadták portálunk munkatársait, mint mondták, iszonyú éhesen érkeztek meg, koncertezni pedig teli hassal is lehet.

Georgij Makazaria

énekes egy Sziget 2014 feliratú pulóverben fogad minket, így már meg sem kell kérdeznem, hogy először járnak-e idén hazánkban. "Nem csak a közeli szomszédság miatt vagyunk visszatérő vendégek Magyarországon, nagyszerű az itteni közönség, a fesztiválokat pedig rendkívül profin szervezik itt" - mondta el portálunk kérdésére Georgij.

SZIN1-149

A banda lassan tíz éve állt össze, egyedi hangzásuknak és mozgalmas koncertjeiknek köszönhetően elég gyorsan kitűntek a bécsi undergroundból. Idén Horvátországban, Hollandiában, Németországban, Spanyolországban és Nagy Britanniában is megfordultak már. "Nem tudnám felidézni, hogy pontosan mikor játszottunk először Magyarországon, azt viszont tudom, hogy a csapat nem volt biztos benne, hogy szeretni fognak minket. Az itt élőknek nincs túl jó emlékük az oroszokról, ezért azt gondoltuk, hogy a mi oroszos muzsikánkat sem fogadják majd jó szívvel. Szerencsére nem ez történt, ami egy újabb bizonyíték arra, hogy a zene felette áll a politikának" - vallja az énekes. Aki volt már egy koncerten is, és nem az utolsó sorokból hallgatta a zenekart, azt valószínűleg magával sodorta a Psychotraktor. A pogóhoz hasonlatos körtáncról Georgij azt mondta: egy spontán ötletként indult az egyik koncerten, és akkora sikere lett, hogy hagyománnyá vált. "Fontosnak tartjuk, hogy mindig valamilyen módon megmozgassuk a közönséget, legyen interakció közöttünk. A bulihangulattal nem szokott gond lenni, amikor viszont beindítjuk a traktorozást, kő kövön nem marad" - mondta az énekes. https://www.youtube.com/watch?v=ZhDdbt9Oc6E Véges interjúidőnk ellenére feltettük a külföldi zenekaroknak szóló kötelező körkérdéseket a magyar lányokról, italokról és ételekről. Georgij a jegygyűrűjét felmutatva is beismerte, hogy a hazai lányok méltóak jó hírükre, míg a pálinkát úgy jellemezte, mint azt a szert, ami a leggyönyörűbb módja a lassú öngyilkosságnak. Ami az ételeket illeti, a banda ellátogatott a Pick Szalámi és Szegedi Paprika Múzeumba, majd a szalámiból be is vásároltak egy jó adagot otthonra. "Lehet, hogy egy kicsit túlzásba estem, enni fogjuk egy darabig" - tette hozzá.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.