Közélet

Magyarok váltják az ukrán békefenntartókat Koszovóban

Magyarok váltják az ukrán békefenntartókat Koszovóban

2014. augusztus 18., hétfő
Magyarok váltják az ukrán békefenntartókat Koszovóban

Csökkentik az ukrán békefenntartók számát Koszovóban augusztus végén, helyükre magyar katonák érkeznek - közölte a NATO parancsnoksága alatt működő nemzetközi békefenntartó erő (KFOR) tájékoztatására hivatkozva a Vajdasági RTV hétfőn.

A honlapjukon megjelent beszámoló szerint 103 ukrán katonát hívnak haza, mert jelenlétükre az oroszbarát lázadók elleni harcokban van szükség Kelet-Ukrajnában. Ugyanakkor nem függesztik fel a teljes ukrán jelenlétet Koszovóban, néhány tiszt a helyszínen marad. A KFOR közlése szerint a békefenntartó erőket az utóbbi néhány hónapban átalakították, hogy az egységek dinamikusabban és hatékonyabban tudjanak tevékenykedni. Ennek egyik lépése volt a magyar kontingens létszámának növelése. Emlékeztettek ugyanakkor arra is, hogy a magyar katonák 1999 óta vesznek részt a KFOR munkájában. A NATO 1999. március 24-én indított légicsapás-sorozatot Jugoszlávia ellen. Az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének 19 tagországa azt követően támadta meg a nyugat-balkáni országot, hogy kudarcba fulladtak a franciaországi Rambouillet-ben és Párizsban folyó tárgyalások Koszovóval kapcsolatban. A támadással vetettek véget Slobodan Milosevic elnök koszovói erőszakkampányának. A Szerbiából és Montenegróból álló országot 78 napig bombázták, a hadművelet legfőbb célja az volt, hogy elkerüljék a humanitárius katasztrófát Koszovóban, ahol a szerbek súlyos etnikai tisztogatást kezdtek a tartomány albán lakossága körében. A KFOR ezt követően, 1999. június 12-én jött létre az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1244. számú határozata alapján. Az akkor mintegy 50 ezer fős kontingens feladata az volt, hogy biztosítsa a koszovói ENSZ-adminisztráció számára a biztonságos környezetet. 2008-ban Koszovó függetlenné vált Szerbiától, a KFOR azonban az azóta is felvillanó zavargások miatt a helyszínen maradt, jelenleg valamivel kevesebb mint ötezer különböző nemzetiségű katona teljesít szolgálatot a nemzetközi haderő kötelékében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.