Sport

Labdarúgás: Még sok a tennivaló a Csongrád megyei pályákon

Labdarúgás: Még sok a tennivaló a Csongrád megyei pályákon

2014. augusztus 28., csütörtök
Labdarúgás: Még sok a tennivaló a Csongrád megyei pályákon
ftp_palya_2013_okt_13_gs

A megyei bajnokságok már elkezdődtek, sok helyen pedig már a megújult környezetben tudják fogadni az odaérkező vendégcsapatokat. Azonban továbbra is vannak olyan létesítmények, ahol maradéktalanul nem biztosított minden feltétel a kulturált sportélethez.

Csongrád megyében az MLSZ megyei igazgatóságának Biztonsági és Technikai Bizottsága végzi a labdarúgó pályák hitelesítését. Ez a folyamat már lezajlott, a bajnokságok elrajtoltak, így a mögöttünk álló időszakról kérdeztük

Molnár Jánost

, a bizottság elnökét, aki átfogó képet adott a jelenlegi helyzetről.

molnar_janos02_gs

"Összesen 59 helyszínen voltunk jelen, ahol 70 labdarúgópályát minősítettünk, ez a tavalyi szezonhoz képest több pályát jelent. Úgy gondolom, az egy évvel ez előttihez képest mindenképpen jobb a helyzet, hiszen az egyesületek többsége nagyon jól használta fel a pályázati lehetőségeket, a magyar államtól kapott pénzekkel remekül élt. Ki kell emelnünk Bordányt, ahol szép lett a környezet, vagy éppen Mindszentet, ahol hamarosan elkészülnek a munkálatokkal. De ugyanígy pozitív példaként hozhatjuk fel Tiszaszigetet, ahol még dolgoznak az új öltözők kialakításán, vagy Csengelét, ahol automata öntözőrendszert hoznak létre, Hódmezővásárhelyen pazar minőségű lett a játéktér. De említhetjük Dócot is, egy kis településről van szó, amely önerőből évről évre lép előre egy picit. Összességében úgy gondolom, pozitív irányba mutat az elmúlt egy év, azonban ez nem azt jelenti, hogy néhány egyesületnél ne lennének hiányosságok, vagy esetleges túlvállalások. Nyilvánvalóan nem ismerem a pontos részleteket, hogy egyes helyeken miért maradtak el a fejlesztések, mert elképzelhető, hogy a szükséges önerővel nem rendelkezett az adott egyesület, azonban Nógrádi Tibor megyei labdarúgó szövetségi elnök úrral abban maradtunk, hogy át fogjuk nézni, hogy a kiutalt pénzekből milyen fejlesztések, építkezések valósultak meg azoknál az egyesületeknél, amelyek ilyen célra nyertek pénzt pályázatokon keresztül" - összegezte a közelmúlt labdarúgó pályáit érintő beruházásokat Molnár János. A bizottság elnöke kitért az új egyesületekre is, hiszen ettől az évadtól kezdve több új, vagy régi-új klub kezdi meg a küzdelmeket valamelyik bajnokságban. Ebben az esetekben Molnár János szerint előfordulhat, hogy az újonnan induló csapatok valamelyike nem rendelkezik a szükséges feltételekkel, azonban arra kéri a többi egyesületet, hogy legyenek türelmesek ezekkel az egyesületekkel szemben, hiszen az esetleges hiányosságok pótlására türelmi időt kaptak az érintett klubok, akiknek ezen időszak áll rendelkezésre arra, hogy kialakítsák a szükséges öltözőket vagy éppen tusolórendszereket.

molnar_janos01_gs

"Természetesen érkeznek panaszok szezon közben is, főleg az új résztvevőkkel kapcsolatban. Az elmúlt két év alatt közel 15-20 új egyesület jött létre, és nyilvánvaló, hogy ez egy kicsit a minőség rovására ment. Ezért is kérem türelemre például a magasabb osztályban szereplő csapatokat, akik a kupafordulóban alacsonyabb osztályú együttesek otthonában kell, hogy pályára lépjenek. Van itt a megyében néhány olyan pálya, vagy létesítmény, amit be lehetne zárni, azonban nem ez a célunk. A célunk sokkal inkább az, hogy a meglévő egyesületek pótolják az alapvető hiányosságaikat, illetve éljenek a pályázati lehetőségekkel, és nagyon fontos,hogy az ott nyert támogatási pénzeket a megfelelő helyre forgassák. Idén még nem, de az igazgató úrral egyeztetés alatt van, hogy a következő szezontól nyilvánosságra hozzuk azt, hogy az egyesületek mennyi pénzt kaptak, és azokat a pénzeket hova forgatták és mit valósítottak meg ezekből. Ahogy említettem, a tavalyi évhez képest pozitív a kép, de ha a TAO támogatásokat megfelelő módon használják fel, biztos vagyok benne, hogy még jobb lesz a helyzet egy év múlva" - tért ki a felmerülő problémákra Molnár János.

molnarjanos01

" A legnagyobb gondot továbbra is az öltözők és a tusolók megléte, tisztasága okozza a klubok számára. Volt olyan hely, ahova vissza kellett menjek első látogatásomat követően, mert olyan állapotban voltak az öltözők és a tusolók, amire nem adhattam ki az engedélyt. Ezekre a higiéniai dolgokra azért is ügyelünk, mert úgy gondolom, hogy ezek forintos problémák, öt zsák mésszel megoldhatóak. E mellett még a kapuk belmagassága az, ami nem megfelelő sok helyen, ezt sokan személyes problémámnak tulajdonítják, pedig a futball szabálykönyve rendelkezik róla, hogy 2,44 méternek kell lennie a belmagasságnak, a kapuk előterét pedig sok klubnál töltögetik, vagy éppen nyesegetik" - vázolta a legalapvetőbb feltételeket a sikeres hitelesítési folyamathoz Molnár János. Mint azt Molnár János elmondta, a legnagyobb gond az egyesületeknél az önerő hiánya. Több olyan klub is van, amely nyert ugyan a TAO pályázaton, azonban a kivitelezéshez szükséges önerő nem áll rendelkezésre a klubnál, így nem tudnak belevágni a munkálatokba. A bizottság elnöke összesen 1253 kilométert utazott az elmúlt három hétben a pályabejárások alkalmával. "Néhány nagyobb városban meglepő módon közönnyel fogadtak, a kisebb lélekszámú települések esetében viszont volt ahol a település sportélete múlik ezen az egyetlen döntésen, ezért is kaptak türelmi időt az esetleges hiányok bepótlására. Van olyan pálya, ahová a kupameccs napján megyek ki újra, aznap lejátsszák a találkozót, de a későbbiekben nem rendezhetnek ott labdarúgó mérkőzést. Úgy gondolom, akkor lesz igazán jó a helyzet a megyében, ha a csapatok bizalommal fogadnak bennünket, és a továbbiakban felelősséggel végzik el a szükséges munkálatokat" - zárta gondolatait Molnár János.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.