Közélet

Kothencz János: Nem a lakosok vannak a városért, hanem a városvezetés a lakosokért

Kothencz János: Nem a lakosok vannak a városért, hanem a városvezetés a lakosokért

2014. augusztus 27., szerda
Kothencz János: Nem a lakosok vannak a városért, hanem a városvezetés a lakosokért
forum04_gs

Garzó Márk, a 8-as választókerület képviselőjelöltje és Kothencz János, a Fidesz-KDNP-L.É.T. polgármesterjelöltje utcafórumot tartott Makkosházán, ahol a lakókkal ismertették, miként lépnének fel a problémáik megoldásáért.

Az utcafórumot

Kothencz János

nyitotta: beszámolt róla, hogy a „Tervezzük együtt…!” címmel útjára indított bejárássorozat elérte célját, és szembesültek az emberek problémáival, melyeket így meg tudnak oldani. „Jó érzéssel mondhatom azt, hogy a bejárássorozat sikeres volt, ezáltal fel tudunk lépni az emberek problémáinak megoldásáért” – mondta a kormánypártok és a L.É.T. - Lakótelepi Emberek Érdekképviseleti Társulása által támogatott polgármesterjelölt. Kothencz tudatta a jelenlévőkkel, a makkosházi körzetben sok panasz érkezett arra, hogy a boltok nem tartják be a nyitva tartási idejüket. Ilyenkor előttük nagyobb társaságok gyűlnek össze, alkoholt fogyasztanak, szemetelnek és hangoskodnak, zavarva ezzel az ott lakókat. A szemétgyűjtő ládákra is többen panaszkodnak: régiek és túl kevés van belőlük kihelyezve. „Nagyon fontos lenne, hogy a szemetes kérdés megoldódjon. Ennek pontosan utána kell járni, de nem hiszem, hogy a városvezetésnek nagyon nagy beruházás lenne, hogy több konténert vagy szemetest helyezzen ki” – tette hozzá

Garzó Márk

képviselőjelölt.

A gyerekek akaratlanul is rongálják a házak falát, a panelházakba befolyik a víz

Focipálya kialakítását is szorgalmazták a helybéliek, hiszen a gyerekek jelenleg – jobb híján – a panelok falához rugdossák a labdát. „A gyermekek a ház falához rúgják a labdát, ami így amortizálódik. Nincsenek megfelelő közösségi terek kialakítva, ami van, azokat nem fejlesztik. Tervünk, hogy ilyen tereket hozunk létre, ahol a fiatalok értelmesen tölthetik el a szabadidejüket, nem rongálva közben a környezetüket” - fejtette ki Kothencz János. A kerületben hiába újították fel az épületeket, mivel a bejáratnál nem megfelelő méretű az eresz, esőzésekkor befolyik a lépcsőházba a víz. A Fidesz-KDNP-L.É.T. polgármesterjelöltje szerint ők olyan módon fognak nyúlni a szigeteléshez, ami ezt megoldja, emellett felújítják a belső épületgépészeti infrastruktúrát. „Komolyabb esőzéseknél a lépcsőházakban áll a víz. Ezt számtalan helyen jelezték, elmondták, ezekben az utcákban is láthatunk róla visszajelzést. Az a fajta lakótelepi rekonstrukció, amibe gondolkozunk, túlmutat azon, amit eddig a jelenlegi városvezetés megvalósított. A belső épületgépészeti infrastruktúrát is szeretnénk felújítani. Ez azért fontos, mert a jelenlegi elavult. Az 1970-es években az akkori tervezők nem készültek arra, hogy harminc év elteltével megjelenik a számítógép, a mikrohullámú sütő és számos olyan elektronikai berendezés, ami már nem azt a fajta kapacitást igényelné, mint ami harminc éve ezekben a falakban benne van” – mondta a polgármesterjelölt. Hozzátette, mindezt úgy tervezik megoldani, hogy ez semmilyen pluszköltséget ne jelentsen a lakóknak.

forum05_gs

Többen jelezték, hogy érdemes lenne hasznosítani a panelok tetejét, például napkollektorok kihelyezésével a lépcsőház világításához szükséges áramot meg tudnák termelni. Kothencz János elmondta, a 2020-ig tartó európai uniós költségvetési ciklusban energetikai korszerűsítésre is lesznek pályázatok, azokat a lehetőségeket lesz érdemes kihasználnia a szegedieknek ilyen típusú fejlesztésekhez.

Harc az elszemélytelenedés ellen, nagyobb közösségi életet a lakótelepre

A fiataloknak és az időseknek sincsenek klubhelyiségeik, ahol közös programokat szervezhetnének, közösen múlathatnák el az időt. Kothencz János ezt felháborítónak tartja. „Azt gondolom, hogy egy olyan városban, ahol az önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanok száz-, akár ezerszámra állnak üresen, éppen itt az ideje átadni ezeket az ingatlanokat azoknak az embereknek, akik használnák vagy ott élnek. Álladó nyugdíjasklubokat kell létrehozni, szakemberek bevonásával. Ezek olyan életszerű felvetések voltak ebben a kerületben is, amire nem lehet nem reagálnia egy olyan önkormányzatnak, mely olyan várospolitikát valósít meg, aminek középpontjában az ember áll” – fűzte hozzá a polgármesterjelölt.

forum02_gs

A Fidesz-KDNP-L.É.T. jelöltje elmondta, hogy szándékukban áll felvenni a harcot az elszemélytelenedés ellen, és valódi közösségi életet akarnak létrehozni. Ezért is tartja fontosnak a közösségi terek, nyugdíjas- és ifjúsági klubok kialakítását.

Biztonságosabb és élhetőbb Makkosházát

Szabó Ferenc

a mintegy tíz éve bezárt rendőrőrs visszaállítását is szorgalmazza, tapasztalatai szerint sokat romlott a közbiztonság az elmúlt években, szükség lenne fokozottabb rendőri jelenlétre a környéken. Kothencz János biztosította a rendőrőrs visszaállításáról. „Fontos, hogy az emberek szubjektív biztonságérzetéhez is végre hozzátegyen valamit egy emberközpontú városvezetés. Ezért rendőrőrsöt fogunk ebbe a kerületbe visszaállítani. Oda fogunk figyelni arra, hogy mindenki számára megnyugtató módon valóban meg is legyen mindaz, amit eddig csak ígéretekben fogalmazott meg a jelenlegi önkormányzat” – szögezte le a polgármesterjelölt. Garzó Márk hozzátette, hogy neki a közbiztonság helyreállítása a szívügye. „Számomra az egyik legfontosabb az egész körzetben a közbiztonság. A területen nincsenek sem önkéntesek, sem városőrök, ez ügyben próbálnék kooperálni a rendőrséggel. Tényleg jó lenne, ha a Csongrádi sugárúton visszaállítanák a rendőrőrsöt. Az első feladat az, hogy a körzetben élők biztonságban érezzék magukat” – mondta Garzó.

Nem tudnak pihenni a 2-es villamostól a lakók

forum01_gs

„Hajnali négytől egészen éjfélig nincs nyugtunk a Tátra villamosok miatt, itt csikorognak az ablakunk alatt” – panaszolta egy férfi. Emellett sérelmezték még a lakók, hogy Szeged egyetlen tölgyesét egyetlen éjszaka kivágták, hogy ki tudják alakítani a villamos végállomását. „Teljesen ésszerűtlen a villamos végállomásának a kialakítása, meg sem kérdezték az embereket, akik arról is beszámoltak, hogy amikor bejárás volt, lekezelően viselkedtek velük. Van, akinek az ablakától mindössze 20 méterre csikorog hajnalban a villamos. A lakosság érdekeit figyelembe kell venni, s úgy gondolom, ki kellett volna kérni a véleményüket, hogy egyáltalán szükségük van-e a 2-es villamosra” – mondta el Kothencz János. A polgármesterjelölt úgy látja, a városvezetés egyik legnagyobb kihívása az lesz a jövőben, hogy meghallgassa a szegedieket, és az problémáikat próbálja orvosolni, nem pedig a fejük fölött dönteni olyan ügyekben, amelyek nem feltétlenül találkoznak a lakosok szükségleteivel.

Együtt kell működni a kormánnyal

Kothencz János szerint nem új Árkádot kell építeni, mikor nagy tervekről beszél az ember, hanem tartós munkahelyeket kell létrehozni, és ki kell használni minden támogatást, ami csak úgy lehetséges, ha a városvezetés együttműködik a kormánnyal. „Egy új, a szegedi igényeket figyelembe vevő, innovatív szociálpolitikai modell kialakításához hozzá kell nyúlni azokhoz a forrásokhoz, amelyekhez mind ezidáig a jelenlegi városvezetés nem nyúlt hozzá. Ilyen az Európai Unió Szociális Alapjának, az ESZA-nak a csaknem 1500 milliárdos költségvetése. Amit még csak próbálkozás szintjén sem közelített meg az önkormányzat, mert ehhez együtt kellene működnie a kormánnyal. Ennek hiányában meddő próbálkozás elhozni a szegedi embernek azt, amire egyébként szüksége van” - fogalmazott Kothencz. A polgármesterjelölt úgy véli, hogy nem a lakosok vannak a városért, hanem a város van az emberekért.

A politika eszköz, nem pedig cél

forum03_gs

Miután Kothencz János befejezte beszédét, Garzó Márk, a 8-as körzet képviselőjelöltje mondta el a jelenlévőknek gondolatait. Arra biztatta őket, hogy ne pártokra szavazzanak majd az október 12-i önkormányzati választáson, hanem emberekre, akik tennének értük. ”Nagyon sokan a politikát célnak tekintik. Én úgy érzem, hogy a politika egy eszköz, az érdekképviseletről szól, az emberekért van. Tehát a politika az eszköz, nem pedig a cél. Én nem szeretnék egyetlen párthoz sem tartozni, és nem is tartozom. Független jelöltként indulok a választásokon, a Fidesz-KDNP-L.É.T. támogatásával, de nem vagyok párttag. Úgy vélem, hogy a politika már annyiszor okozott csalózást az embereknek, hogy nem szeretnék benne részt venni. Én érdekképviseletet szeretnék vállalni ebben a körzetben. Képviselni szeretném azt az érdeket, amit az itt élők megkövetelnek. A programom az itt élők problémáiból áll, igyekszünk közös programot létrehozni. Nem én szeretném megmondani az embereknek, hogy mire van szükségük, ezt nekik kell elmondani, és én teszek érte” – fejezte be a fórumot Garzó Márk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.