Kultúra

Könyves tudnivalók becsöngetés előtt a Somogyi-könyvtárból

Könyves tudnivalók becsöngetés előtt a Somogyi-könyvtárból

2014. augusztus 27., szerda
Könyves tudnivalók becsöngetés előtt a Somogyi-könyvtárból

Szegeden tízezernél több középiskolás várja a becsöngetést, hogy megkezdje, vagy folytassa középfokú tanulmányait. A Somogyi-könyvtár számtalan tanulást támogató könyvvel képes segíteni a sikeres érettségihez vezető folyamatot.

A kötelező olvasmányok több kiadásban sorakoznak a bibliotéka polcain, műnemtől és műfajtól függetlenül. Az IKON, majd később a Műszaki Könyvkiadó gondozásában jelenik meg például Matúra klasszikusok sorozat, amely a teljes gondozott szépirodalmi szöveg mellett tartalmaz még tárgyi és szómagyarázatokat, a szerző életrajzának, életművének és pályaképének vázlatát, a mű keletkezéstörténetét és cselekményvázlatát, összefoglalókat, táblázatokat és miniesszéket a feldolgozáshoz. A sorozat kötetei kidolgozott érettségi tételt is tartalmaznak, valamint illusztrációkat, képeket és válogatott bibliográfiát.

Zrínyi Miklós

Szigeti veszedelem című eposzától

Kosztolányi Dezső

Édes Annájáig számos klasszikus várja, hogy az érni vágyók őket és róluk olvassanak. Aki már a nyáron, esetleg előre elolvasta a tanévre rendeltetett kötelezőket, a Somogyi-könyvtár művészeti részlegében a történetet felelevenítheti a regényből, illetve drámából készült film megtekintésével, vagy akár ki is kölcsönözheti azt. Jövőképtől és érdeklődési körtől függően valamennyi tantárgyhoz találnak hasznos és érdekes olvasnivalót a fiatalok- Az Oxford University Press, a Penguin Readers, a Longman és Heinemann-sorozatok kötetei például hatékonyan, szórakoztató formában segítik elő az angol és a német nyelvtanulást, irodalmi olvasásélménnyel ötvözve azt. A kötetek végén egy szint -és színtáblázat jelöli, milyen méretű szókincshez van igazítva az adott mű, így az erősségi fokok figyelembevételével mindenki kiválaszthatja a nyelvtudásának megfelelő olvasmányt. Egyszerűsített szövegekkel, de eredeti nyelven olvashatunk klasszikusokat, például Jane Austent, vagy Isaac Asimovot. Élmény az idegen nyelven olvasás, de a kötetek végén további segítségként megtalálhatjuk az arra vonatkozó információt is, hogy az A1, A2, avagy épp a B1 típusú nyelvvizsgák szintjéhez viszonyul az adott könyv. Az olvasmányt feladatok és szójegyzék kíséri, színesíti. A csatolt CD-melléklet elősegíti a pontos és helyes kiejtés elsajátítását. Az új tanév talán fogadalmakkal teli kezdetekor érdemes tudni, hogy egyik lehetséges, könnyen elérhető támaszai lehetnek a tanulásnak a könyvek, amelyek kölcsön vehetők.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.