Bulvár

Kimagaslóan növekedett a magyar turisták száma Horvátországban

Kimagaslóan növekedett a magyar turisták száma Horvátországban

2014. augusztus 8., péntek
Kimagaslóan növekedett a magyar turisták száma Horvátországban

A legjelentősebb tíz küldő állam közül a legnagyobb mértékű növekedést mutatta júliusban Horvátországban a magyar turisták száma, a bővülés mértéke az első hét hónapra vonatkozóan is kiugró - mondta el a Horvát Idegenforgalmi Közösség budapesti képviseletvezetője pénteken az MTI-nek.

Marin Skenderovic

tájékoztatása szerint a tavalyi júliushoz képest az elmúlt hónapban 14,9 százalékkal több, összesen 123 ezer magyar turista utazott az adriai államba, ahol 15,1 százalékos növekedéssel 746 ezer vendégéjszakát töltött. Vélhetően a csapadékosabb július, illetve a futball-világbajnokság lehetett az oka annak, hogy eközben más országokból csak kisebb mértékben növekedett a turisták száma, Németországból és Hollandiából pedig jelentős, kétszámjegyű volt a visszaesés. Hozzátette: a kiugró magyar növekedési mutató - amire hosszú évek óta nem volt példa - az első hét hónap összesített adataira is igaz. Magyarországról a vendégszám 13,4 százalékkal bővült 195 ezerre, a vendégéjszakák száma pedig 12,7 százalékkal 1040 ezerre. A magyarok által leglátogatottabb régiónak továbbra is a Kvarner-öböl számít, a második helyen az Isztriai-félsziget áll, míg a harmadik és negyedik helyen csak csekély különbséggel Split és Zadar régiója szerepel. Utóbbi mutatja a legnagyobb növekedést, idén eddig 20 százalékkal több magyar járt arra és 23 százalékkal hosszabb időt töltött ott. A magyarok számára egyre kedveltebb a hajós turizmus is. Az első hét hónap alatt 6 százalékkal több, 6 ezret meghaladó volt a hajón tartózkodó magyarok száma, akik együttesen 5 százalékkal több, 33,5 ezer vendégéjszakát töltöttek valamelyik hajó fedélzetén - jelezte Marin Skenderovic. Beszámolt arról is, hogy a teljes horvátországi idegenforgalomban júliusban némi visszaesés mutatkozott, összesen 3066 ezer vendéget regisztráltak, ami 0,4 százalékos csökkenés. Kisebb mértékű, alig 0,1 százalékos a külföldi turisták számának 2834 ezerre történő mérséklődése, a 232 ezer belföldié 3,6 százalékos visszaesést jelent. Az év eddig eltelt időszakában összességében még így is növekedési pályán van a horvát turizmus. A 6945 ezer vendég 3,5 százalékkal több a tavalyi hasonló időszaknál, a vendégéjszakák 37 005 ezres száma pedig 0,8 százalékos növekedésnek számít.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.