Közélet

Iskolaigazgatói kinevezéseket adott át a köznevelésért felelős államtitkár Budapesten

Iskolaigazgatói kinevezéseket adott át a köznevelésért felelős államtitkár Budapesten

2014. augusztus 23., szombat
Iskolaigazgatói kinevezéseket adott át a köznevelésért felelős államtitkár Budapesten

A köznevelésért felelős államtitkár 336 állami fenntartású általános és középiskola igazgatójának, intézményvezetőjének adta át a megbízásáról szóló okiratot szombaton Budapesten.

Czunyiné Bertalan Judit

a Móricz Zsigmond Gimnáziumban megrendezett ünnepségen reményét fejezte ki, hogy a most kinevezett igazgatók alkotó intézményvezetői lesznek a megújuló magyar köznevelési rendszernek. "Önökre ma nemcsak egy intézmény vezetését bízzuk, hanem gyermekeink jövőjét (...), akikre sokat bíztak, azoktól sokat is várnak el" - fogalmazott a politikus. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára hangsúlyozta, hogy az iskolaigazgatók nem csak az intézményt fogják vezetni, hanem egy település szellemi műhelyét is. Legyen az egy kis falu, vagy egy nagyváros legnagyobb kerületében működő iskola, a tantestületen, a gyermekek jövőjén keresztül tudják alakítani az ott élő közösségek sorsát, a közösség jövőjét - fűzte hozzá. Közlése szerint az igazgatóknak a kerettantervek helyi tartalommal való megtöltésén túl feladatuk lesz az iskolai programok kialakítása, illetve a tantestület nem csupán szakmai és mentális irányítása is. Jellemükkel, viselkedésükkel, hozzáállásukkal nevelnek leginkább és formálják az ott dolgozó pedagógusközösséget és a gyermekek hozzáállását az élethez - mondta a politikus. Végül felidézte, hogy 2014/15-ös tanévre 538, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) által működtetett intézmény vezetőjének a megbízatása járt le. Közülük 80 intézményvezető, másosodik ciklusának megkezdése miatt, pályázati kiírás nélkül folytathatja a munkát. A KLIK végül 458 intézményvezetői pályázatot írt ki, amelyekre 551 pályázati anyag érkezett, végül 336-an kaptak megbízást - mondta Czunyiné Bertalan Judit. A KLIK tájékoztatása szerint, a többi intézmény esetében vagy eredménytelenül zárult a pályázat, vagy nem volt jelentkező. Ugyanakkor, egyetlen intézményben sem kezdődik meg felelős vezető nélkül a tanév, mert 1-2 évre megbízottként, illetve helyettesítőként is ellátható a feladat - olvasható a KLIK által a rendezvényen kiadott sajtóanyagban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.