Közélet

FM: helikopterről is ellenőrzik a parlagfüves területeket

FM: helikopterről is ellenőrzik a parlagfüves területeket

2014. augusztus 8., péntek
FM: helikopterről is ellenőrzik a parlagfüves területeket

Helikopterről is ellenőrzik, illetve felderítik a parlagfüves területeket, így pontos kép kapható azokról a tulajdonosokról és használókról, akik nem tartják rendben földjeiket - közölte a Földművelésügyi Minisztérium pénteken az MTI-vel.

A szaktárca a közleményben felhívja a figyelmet, hogy a parlagfű-mentesítés törvényi kötelezettség, elmulasztása esetén a hatóság növényvédelmi bírságot szab ki, amelynek mértéke 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjed. Hozzátették: a hatóságok július elsejétől ellenőrzik a bel-és külterületek parlagfű-fertőzöttségét. A minisztérium emlékeztetet arra, hogy az idei időjárás kedvezett a parlagfű kifejlődésének, a gyomnövény jelentős tömegben jelent meg a bolygatott, nyílt talajfelületeken, az időben elvégzett kaszálással azonban megelőzhető pollenjének szóródása. A parlagfű gyakori a szántóföldeken, útszéleken, árokpartokon, parlagokon, de előfordul réteken, legelőkön, szőlőkben, gyümölcsösökben és erdősítésekben is. A szántóföldeken, a gabonák betakarítás után kiemelt figyelmet kell fordítani a tarló gyommentesítésére, a parlagfű elleni hatékony védekezésben fontos a tarlóhántás elvégzése - írták. A közleményben felhívják a figyelmet arra is, hogy a földhasználó és -tulajdonos köteles minden év június 30-áig megakadályozni ingatlanján a parlagfű virágbimbójának kialakulását, és ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.