Közélet

Északi városrész: unatkozó emberek és felvirágoztatásra váró területek

Északi városrész: unatkozó emberek és felvirágoztatásra váró területek

2014. augusztus 16., szombat
Északi városrész: unatkozó emberek és felvirágoztatásra váró területek
pomazi_miklos01_gs

A közösséget összehozó, összetartó, rendszeresen megrendezett programokat és az aktív területrendezést hiányolják az Északi városrész lakói – erről számoltak be Pomázi Miklós önkormányzati képviselőjelöltnek legutóbbi bejárásán a környékbeliek.

A Csongrádi sugárút és a Margaréta utca közt elterülő fás részt mutatja be nekünk

Pomázi Miklós

, a L.É.T. – Lakótelepi Emberek Érdekképviseleti Társulása Egyesület közösségi koordinátora, aki a Fidesz-KDNP és a L.É.T. támogatásával a körzet képviselőjelöltje is. Az itt élők rendszeresen panaszkodnak a környezet állapotára, az erdő melletti területen vezet át két, járólapokból álló utacska, de nincs megfelelő világítás. Így a hajléktalanok visszatérő „vendégek” a területen. „Gyakorlatilag csak egy területrendezésre volna szükség. Egyrészt padokat kellene ide kihelyezni, hogy ne csak a panelok tövében legyenek. Érdemes lenne úgy megcsinálni a területet, mint egy parkot. Normális járda kellene, füvesítésre, virágosításra és szemetesek kihelyezésére volna szükség. Mert körbenézve egyetlen szemetest látok. Ami még fontos, hogy közvilágítást kellene kiépíteni, hiszen éjszaka nem nagyon mernek itt járkálni az emberek. „Ez a terület teljesen el van hanyagolva, ritkítani kellene az ágakat, mert jelen állapotban nagyon balesetveszélyes, pláne viharok idején. Nem is olyan régen az Aradi vértanúk terén egy padon ülő fiatal lány fejére esett egy csaknem hatméteres faág, a környező utcákban pedig több autó esett áldozatul. Ez itt is akármikor előfordulhat” – panaszolta. „Át kell alakítani úgy ezt a részt, hogy közösségi használatra alkalmas legyen, hogy az itt lakók kikapcsolódásra alkalmas pihenőként tudják használni” – árulta el terveit az Északi városrész képviselőjelöltje. Van az úgynevezett kiserdő a kerületben, ami az erdészethez tartozik. Pomázi Miklósnak már több lakó is felvetette az ötletet, hogy a környékre helyezzenek ki több kutyaszemetest, a járókelőknek így nem kell kerülgetniük a „taposóaknákat”. „Kutyaürülék-gyűjtők kihelyezését már javasolták nekem páran. A kiserdő az erdészeté, de nem is lenne célszerű olyasmit csinálni belőle, mint mondjuk az újszegedi Erzsébet liget, mert itt nincs rá igény. Arra viszont igen, hogy nagyjából tartsuk rendszeresen rendben. Az erdő Kukorica utca felőli oldalán van egy kigazolt rész, talán iskolások szoktak ott futni, és egyébként a Dugonics András Piarista Gimnázium diákjai az erdőt évente kétszer teljesen kitakarítják” – mesélte Pomázi Miklós. Hozzátette: szükség is van ilyen akciókra, mert az erdőbe is rendszeresen „fészkelik be” magukat hajléktalanok, egy környéken élő elmondása szerint az erdő ezen része nincs rendezve, és nem biztonságos.

pomazi_miklos02_gs

Egy másik probléma, hogy az emberek magányosak, behúzódnak lakásaikba, mert nincs semmilyen program, ami összehozná a lakótelepi házak itt lakóit. Pomázi Miklós képviselőjelölt ezt is igyekezne megoldani. „A panelok tövében lévő zöld pihenő területek kialakítását és a lerobbant játszóterek megújítását szorgalmazom például a Cső utcai, a Csongrádi sgt. 88. szám alatti vagy a Sárosi utca 3. szám alatti területeken. A Kodály téri Kossuth Zsuzsanna tagintézményt és udvarát közösségi- és sportközponttá kell fejleszteni. Az iskola sportpályáját felújítani és bekeríteni, hogy egésznap fogadhassa a sportolni vágyókat és ne a panelházak alatt zavarják este vagy hétvégén a pihenő lakókat. Az iskola udvarát fel kell újítani, mert katasztrofális állapotban van” – magyarázza a képviselőjelölt. A lakótelepen nem működik egyetlen nyugdíjasklub sem, a koordinátor ebben a témában is a Kossuth Zsuzsanna épületére utalt. Úgy véli, egy panel aljában kibérelt garázs nem lenne teljesen komfortos és elég nagy ahhoz, hogy egy klub feladatait kényelmesen ellássa. „Az itt élő idősek egy része – aki bír – a Gáspár Zoltán utcai klubba jár át, ahol jelenleg nincs légkondicionáló, így a nyári nagy melegben elviselhetetlen meleg van bent. Kaptam olyan javaslatokat is, hogy szükség lenne egy állandó nyugdíjas klubra és vissza kellene állítani az ingyenes egészségügyi szűréseket amelyeknek egykor az iskola adott otthont” - fogalmazott a L.É.T. helyi koordinátora. A közösségi koordinátor tisztában van vele, hogy az épületre ráférne egy felújítás. Tudja, hogy belülről is vannak problémák, mint például a beázás, ennek ellenére úgy véli, hogy egy rekonstrukció után a helyiek közösségi életében aktív szerepet játszhatna az iskola és sportpályája, hiszen központi helyen van és mind az időseknek, mind a fiataloknak remek kikapcsolódást és sportolási lehetőséget nyújtana Északi városrészben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.